Circulair aanbesteden

Meervoudige waardecreatie in optima forma

Zo doen we dat

05/02/2020

Deze week is de Week van de Circulaire Economie. In deze week staat het belang van circulaire economie centraal. Door grondstoffen te hergebruiken houden we de planeet leefbaar voor mens en dier. Maar zover zijn we nog niet. KplusV vindt circulaire economie van groot belang. In een artikelenreeks lichten we toe waarom. In dit artikel gaan we in op de subsidiemogelijkheden voor duurzaam inkopen die het RVO biedt.

KplusV heeft veel expertise over meervoudige waardecreatie bij circulair aanbesteden.

In 2019 hebben we meer dan tien aanbestedende diensten geholpen bij het vormgeven van een circulair aanbestedingstraject met hulp van RVO subsidie voor circulair inkopen. Deze organisaties begeleiden we bij het vormgeven van hun circulaire ambities en -aanbestedingstrajecten.

Kennisdeling bij duurzaam inkopen

De winst van circulair aanbesteden bestaat niet uitsluitend het terugdringen van afval en CO2-reductie. Maar bijna net zo belangrijk is de kennisdeling die plaatsvindt. Duurzaam inkopen is iets relatief nieuws, waarbij verschillende partijen de handen ineen moeten slaan. Dat gebeurt niet vanzelf. Maar zodra men elkaar weet te vinden en weet welke ingrediënten er nodig zijn, kan het proces elders of een volgende keer herhaald worden. Dat is extreem waardevol.

De wens voor het vormgeven van een circulaire aanbesteding begint vaak bij één persoon in de organisatie zoals een enthousiaste inkoper, een gedreven wethouder of een bevlogen medewerker. Die bevlogenheid wordt overgedragen aan het inkoopteam, de directie, bestuurders en de toekomstige gebruikers. In het geval van het circulair aanbesteden van een schoolgebouw gaat het zelfs vaak om meerdere opdrachtgevers en honderden gebruikers die het circulaire gedachtegoed meekrijgen. Maar daar blijft het niet bij. Door de duurzame aanbesteding wordt ook de markt aan het denken gezet. Marktontmoetingen inspireren de aanwezige partijen en meerdere consortia worden gevormd om in te schrijven op circulaire aanbestedingen zo ontstaan nieuwe samenwerkingsvormen en nieuwe producten en diensten. De meerwaarde daarvan wordt mooi geïllustreerd door de opmerkingen van twee betrokkenen:

“Aanbesteden is normaal gesproken een soort van verplichte kost. Je zit er ook zeker niet altijd op te wachten.Maar in dit traject heb ik meermalen kippenvel gekregen van de waardevolle aspecten en contacten”

Anniek van Dijk, gemeente Hardenberg

“Het verwondert mij nog steeds dat ik als schooldirecteur ondergedompeld wordt in deze materie. Een verrassende, tijdrovende, maar ook zeer inspirerende kant van het schoolleiderschap! Laten we samen verantwoordelijkheid dragen voor onze aarde! Ik ga ervoor!”

Brenda van de Vendel, Van Stolbergschool Veenendaal

Meer weten over circulair aanbesteden?

Ben je (betrokken bij) een aanbesteding of inkooptraject en vraag je je af hoe dat duurzaam kan? Stuur ons gewoon een berichtje en we gaan in gesprek over duurzaam aanbesteden. Laten we mooie dingen maken!

'Mijn doel? Een symbiose tussen economie en natuur'

drs. Roos Imkamp

06-30 27 32 42

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.