Circulaire Economie, van idee naar uitvoering

Sturen in duurzaam gedrag: hoe doe je dat?

donderdag 17 januari, 12.30 - 16.15, Arnhem

Aanmelden

Evenement

17/01/2019

In Nederland gonst het van de circulaire ambities; het gevoel dat we ‘stappen moeten zetten richting circulariteit’. Aan goede wil en bedoelingen geen gebrek. Toch stokt het vaak bij de uitvoering. Voor veel overheden en bedrijven is circulair iets nieuws. We willen graag, maar weten nog niet hoe. KplusV helpt bij het maken van de vertaalslag van circulaire ambitie naar circulaire praktijk. Dat doen we onder meer door de overheid te ondersteunen bij het ‘samen werken in/aan duurzame ketens’. Hieronder lees je een korte introductie van hoe wij dat doen. Op donderdagmiddag 17 januari vertellen we er nog veel meer over, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.

Nudgen richting duurzaam gedrag

We willen natuurlijk allemaal duurzaam, maar gaat echt energie en grondstoffen besparen ook lukken? Helpt een affiche aan de muur over regels rond lampen uitdoen en afval scheiden wel genoeg? Concreet resultaat boeken hangt voor een belangrijk deel af van het gedrag van burgers en bedrijven. Echter, gedrag afdwingen met vooral juridische en financiële instrumenten vereist veel meer inspanningen dan wanneer mensen ook worden overtuigd door bewuste prikkels en gefaciliteerd door nudging. Immers, mensen maken vooral keuzen in hun gedrag zonder er bij na te denken, onbewust dus, op basis van routines en emoties. En mensen verschillen daarbij onderling nogal qua kennis en attitude.? Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar hoe duurzaam gedrag met nudging werkt. En nudging lijkt nu soms een hype, maar blijkt ook niet een oplossing voor elk probleem! Dus, hoe vertaal je al dat onderzoek naar praktische interventies in bijvoorbeeld communicatie, de rol van directies, bedrijfscultuur en de fysieke omgeving waarin mensen duurzaam gedrag kunnen vertonen? Wat zijn drempels, oplossingen en inspirerende voorbeelden?  In een praktische workshop, samen aangeboden door ervaren gedragsexperts Sibolt Mulder van KplusV en Kim Meulenbroeks van Renewi Consultant Waste & Resource Management, leer je hoe dit werkt. We behandelen een concrete casus en brainstormen samen over aanpakken. Als deelnemer ga je naar huis met een inspirerende en praktische aanpak voor de bevordering van duurzamer gedrag.

Aanmelden workshop

Wil je, tijdens de Week van de Circulaire Economie, de workshop ‘Sturen in duurzaam gedrag: hoe doe je dat?’ bijwonen? Meld je dan hier aan. Heb je nu al een dringende vraag? Neem dan contact op met Sibolt Mulder. Hij vertelt je er graag meer over. Ook download je hier de handout gedragsbeïnvloeding. Deze geeft beknopt een aantal thema’s weer die ook in de workshop aan de orde komen.

Locatie Circulaire Economie, van idee naar uitvoering

Westervoortsedijk 73, gebouw LB

Plan je route

"Duurzame concepten opschalen naar impact"

drs. Sibolt Mulder

06-13 65 41 11

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.