CESCo van KplusV: van visnettapijt tot gerecyclede tafelpoten

Optimale prestatie voor bedrijf én milieu

In gesprek met

14/11/2016

Tapijt van oude visnetten. Tafelbladen met een vorig én volgend leven. En tafelpoten van gerecycled beton. Het zijn voorbeelden van circulaire elementen in het kantoor van KplusV. Onze werkplekken, vergaderruimtes en huiskamer hebben we ingericht vanuit een zogenoemde interieur-CESCo. Adviseur Erick Wuestman stond aan de wieg hiervan en legt uit.

Help even: wat is een CESCo?
“Woordelijk staat een CESCo voor Circular Economy Service Company. Hierin werken verschillende leveranciers samen aan optimale klantbeleving. Hoe? Door circulair verantwoorde producten niet te verkopen, maar aan te bieden als dienst. Na een contractperiode neemt de leverancier het product weer terug en geeft hij er een nieuwe bestemming aan. Zo blijven grondstoffen in de kringloop en ontstaat er dus geen afval.”

Hoe vertaalt zich dit op de werkvloer van KplusV?
“Al onze stoelen en tafels en ons tapijt hebben we uitgekozen om hun circulaire kwaliteit. De tapijttegels zijn bijvoorbeeld gemaakt van visnetten die vissers uit de oceanen hebben opgevist. De bladen van de vergadertafels bestaan uit massief hout dat is hergebruikt én opnieuw kan worden toegepast. En voor de tafelpoten is gerecycled beton gebruikt zonder extra bindmiddelen. Daarnaast heeft de leverancier van onze bureaustoelen zo veel mogelijk oude materialen verwerkt in zijn meubels. Na een eerste gebruiksronde kunnen deze stoelen ook een volgende klant weer eersteklas zitcomfort bieden. Onze bureauwerkplekken zijn bijzonder, omdat ze volledig ergonomisch verantwoord zijn. Je kunt ze zowel naar zit- als naar stahoogte verstellen, en het tafelblad heeft een uitsparring waardoor je armen erop steunen en je zo je schouders ontlast. Alle werkplekonderdelen zijn demontabel en heel flexibel om te bouwen naar nieuwe configuraties en andere kleurstellingen.”

Waarom hebben wij voor een CESCo gekozen?
“Door deze constructie zijn we geen eigenaar van de spullen, maar krijgen we de inrichting als service geleverd. Beheer, onderhoud en nazorg hiervan liggen in de handen van de producenten. Zij zijn en blijven dus verantwoordelijk voor hun spullen en het hergebruik ervan. En dit betekent dat zij de beste producten en materialen verstrekken, met zorgvuldig onderhoud, een lange levensduur en een hoge restwaarde. Oftewel: de optimale prestatie voor ons én het milieu.”

Zo’n constructie is vast breder in te zetten?
“Je kunt een Circular Economy Service Company inderdaad ook op bijvoorbeeld de gevels en daken van gebouwen toepassen. Of in de grond-, weg- en waterbouw, door wegen en bruggen als dienst aan te bieden. Het scheelt bedrijven en organisaties grote investeringen en het houdt leveranciers actief aan de bal. En dat is in vrijwel elke branche aantrekkelijk, toch?”

Nieuwsgierig?
Meer weten over onze CESCo? Of benieuwd hoe je zo’n constructie handen en voeten kunt geven voor je eigen bedrijf of organisatie? Neem dan eens contact op met onze experts in de circulaire economie, CESCo’s en circulair inkopen: Erick Wuestman en Karlijn Bakker.

Meer lezen? Zie onze eerdere publicaties:
Uitdagend, maar uitvoerbaar: als overheid 10% circulair inkopen
CESCo: circulaire antwoord op duurzame vragen
Circulaire economie: antwoord op uitdagingen gemeenten

► In Office Magazine schreef Erick Wuestman een artikel over de serieuze doorbraak van de circulaire economie in kantoorinrichting.

Ook aan de slag met een CESCo? Ik draag er graag aan bij

Erick Wuestman, AVS

06-54 30 71 83

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.