Veertien bedrijven aan slag met verwaarding biomassa

Meerjarig innovatietraject met IPC-subsidie

Actueel nieuws

12/04/2016

Op 6 april vond de kick-off plaats van het IPC-onderzoeksproject ‘Verwaarding van biomassa/reststromen’. Onder leiding van Stichting Biobased Business, KplusV en ASQA Subsidies gaan veertien mkb-bedrijven aan de slag met innovaties gericht op de verwaarding van biomassa. Een welkome stap richting een duurzame en groene economie. Want hoewel er voldoende kansen liggen voor de biobased economy, is er nog heel wat werk aan de winkel.

Over dit IPC-project
Binnen het project gaan veertien bedrijven zich inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe biobased producten en processen. IPC staat voor InnovatiePrestatieContract. Het is een subsidieregeling van RVO voor samenwerkende mkb-ondernemingen in dezelfde regio, keten of branche, die een meerjarig innovatietraject uitvoeren. Doel van het project? Succesvolle en economisch verantwoorde biobased innovaties realiseren. Hoe? Door innovaties op het gebied van verwaarding van biomassa/reststromen te koppelen aan kennis uit de procestechnologie en potentiële applicaties bij eindgebruikers. Die applicaties variëren. Van het gebruik van algen voor waterzuivering tot het winnen van eiwitten uit planten voor toepassing in vleesvervangers. En van de ontwikkeling van biologisch afbreekbare plastics tot het toepassen van eierschalen in huidverzorgingsproducten.

In dit tweejarig samenwerkingsproject gaan in totaal zes consortia van veertien bedrijven aan de slag. Deelnemende partijen zijn: InnoStart Consulting, Technology 2 Market, PureWaterWell, Turbin, AF&F Effluent Polishing, Maan Research & Development, KNN Bioplastic, Proti-Farm R&D, Sterkenburg, Noblesse Proteïns, Hyproba, Tolkamp InPro, Jonker petfood en Maja R&D Services. Stichting Biobased Business treedt op als penvoerder en verzorgt samen met KplusV en ASQA Subsidies de begeleidende activiteiten.

Samen gestructureerd verder komen
Innovatie, samenwerking en kennisoverdracht staan centraal. De ontwikkelingen en de uitdagingen van alle consortia lenen zich namelijk uitstekend voor cross-sectorale samenwerking. Elk consortium houdt zich immers bezig met de ontwikkeling van productieketens. Om de impact van deze innovaties te vergroten, gaan de verschillende consortia de ontwikkelde kennis actief delen om van elkaar te leren. KplusV en ASQA Subsidies nemen een actieve rol op zich in de voortgang van het project. Denk aan: de begeleiding van collectieve en individuele activiteiten van deelnemers, het organiseren van bijeenkomsten en het stimuleren van onderlinge communicatie tussen de collectieven. Want juist vanuit die contacten en samenwerking komen de echte vernieuwingen.

Meer weten over dit initiatief? 
Neem contact op met Maarten de Vries.

 

De biobased economy op weg helpen? Ik denk graag mee

MA Helena Buehler

06-27 08 55 41

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.