Circulair Economy to Grow voor start-ups

One-stop-shop voor innovatieve bedrijven

Zo doen we dat

19/03/2016

De Amsterdam Economic Board vroeg KplusV een vervolg te smeden op het succesvolle programma Green Metropole. Dit keer speciaal gericht op innovatieve ondernemers in de circulaire economie. De succesvolle pilot Circulair Economy to Grow (CE2Grow) bleek het antwoord: een publiek-privaat gefinancierde ‘one-stop-shop’-adviesdienst die gedurende heel 2015 ondersteuning bood aan deze groep startende en groeiende ondernemers uit de regio Amsterdam. De belangstelling (en behoefte) bleek groot, dus werken wij momenteel aan nieuwe ondersteuningsmogelijkheden. 

Aanleiding voor CE2Grow: groei roept om circulair werken
De Metropoolregio Amsterdam behoort tot de Europese top5 van economisch sterke regio’s. Een neveneffect van een goed draaiende economie is echter ook een hoog energieverbruik, veel CO2-uitstoot en aantasting van het milieu en de leefomgeving. Gelukkig zijn er in dezelfde regio veel ondernemers die de uitdaging aangaan om deze effecten tot een minimum te beperken. De circulaire economie is daarmee een actueel thema binnen de Metropoolregio Amsterdam.

Rol van CE2Grow: start-ups versnellen naar de markt
Om een circulaire economie te kunnen bereiken, spelen nieuwe initiatieven, ondernemingen en innovaties een cruciale rol. CE2Grow heeft ondernemers met duurzame en innovatieve plannen geholpen een gezond en (snel)groeiend bedrijf te worden. Jonge en snelgroeiende ondernemers komen allerlei belemmeringen en vraagstukken tegen, die eventuele verdere groei tegenhoudt dan wel vertraagt. De one-stop-shop-adviesdienst van CE2Grow bood hulp bij vragen op het gebied van strategie, financiering, juridisch, fiscaal, notarieel, accountancy, productontwikkeling en PR & communicatie.

Michiel Strijland, adviseur bij KplusV: “In het project is er met meer dan 150 circulaire ondernemers in de Metropoolregio Amsterdam gesproken. Hiervan zijn de beste zeventien geselecteerd en daarvan zijn er uiteindelijk tien daadwerkelijk een belangrijke stap verder geholpen. Dat is natuurlijk hartstikke mooi.”

Ondernemers over CE2Grow
Hoe hebben de ondernemers de ondersteuning van CE2Grow ervaren? We vroegen het Jacintha Baas, founder van Sustainer Home, en Michiel Vos, founder en CTO van CocoPallet. Saillant detail: beiden zijn in 2016 genomineerd voor de prestigieuze, internationale Green Challenge-award.

Jacintha Baas: “CE2Grow heeft ons als groeiend bedrijf enorm geholpen. Naast de zeer meedenkende houding van KplusV in hun begeleiding, hebben wij via CE2Grow fantastische ondersteunende partijen ontmoet. Zo kregen wij de kans om onder meer onze juridische zaken op een zeer professionele manier te regelen, waardoor CE2Grow direct heeft bijgedragen aan het bouwen van een stevige basis voor Sustainer Home. Onbetaalbaar in een fase waarin je zelf nog niet weet wat je moet verwachten (van bijvoorbeeld investeringen of partnerships) en dus kwetsbaar bent. We werken nog steeds – ook na het programma – met veel plezier samen met de betrokken partijen.”

Michiel Vos: “In de opstartfase van CocoPallet hebben we heel veel gehad de steun van CE2Grow. Wij hebben een team van juristen, fiscalisten en notarissen kunnen samenstellen, die in nauwe samenwerking zeer gedegen werk leverden. En dat in een korte tijd. Precies wat wij nodig hadden! Nu zijn we hard op weg een high-impact-bedrijf op te zetten, waarmee wij de kap van miljoenen bomen kunnen voorkomen. Dit door met kokosafval een alternatief te bieden voor houten pallets.”

Toekomst
In korte tijd werd zeer efficiënt een aantal circulaire ondernemers verder geholpen. Michiel Strijland: “De grote belangstelling van het programma laat zien dat er veel behoefte is in de doelgroep naar deze vorm van intensief maatwerkadvies. Wij bouwen dan ook aan een nieuw programma. De komende periode zal hierover meer duidelijk worden.”

Participanten
CE2Grow werd mede mogelijk gemaakt door bijdrages en inzet van de volgende participanten:

Meer weten over ondersteuning aan innovatieve bedrijven in de circulaire economie?

Joep Welschen

06-21 533 793

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.

Betrokken adviseurs