Cluster Generation-E: succesvolle support aan energiestart-ups

In gesprek met Maarten de Vries over resultaten, toekomst en uniek karakter

In gesprek met

13/04/2017

De tijd vliegt. Ook voor Generation-E. Het cluster dat veelbelovende start-ups in de duurzame energie grootmaakt, tikt een half jaar aan. En er is veel gebeurd sinds de lancering in oktober. “We hebben gebouwd, gescout, gescreend, geïnspireerd en gefinancierd”, vat Maarten de Vries het in een notendop samen. De adviseur is vanaf de aftrap betrokken bij Generation-E en vertelt er vol enthousiasme over.

Kennis en kapitaal gebundeld
“Je ziet dat in de energiesector allerlei slimme initiatieven ontstaan, maar dat te weinig ervan uitgroeien tot succesvolle start-ups. Een gemiste kans, vonden verschillende Oost-Nederlandse partijen waaronder KplusV. Daarom bundelden zij de krachten om startende ondernemers met een baanbrekend energie-idee te helpen aan kennis, netwerk en kapitaal. Dat was de start van Generation-E.”

Eerste opbrengsten
“Een half jaar later hebben we bijna 170 start-ups gescout en gescreend, en met een kleine 30 van hen bekeken welke support nodig is. Bovendien hebben we het fundament van het cluster versterkt met nieuwe partners. Wat de teller brengt op acht founders en tien kennispartners. De meest recente partijen die zijn aangehaakt, heten Venntiv (subsidieadviesbureau) en Deloitte (consultancy- en accountancybureau). Tot slot hebben we meerdere bijeenkomsten op het programma gezet. Onze launch in oktober, een erg geslaagde matchmaking in december, een heel praktische lunchmeeting rondom de juridische aspecten bij samenwerking in maart en een event over investor readiness in april.”

Unieke vroegefasefinanciering
“Al deze inspanningen zijn nu al uitgemond in de financiering van een aantal start-ups. Dat is ook meteen het unieke van Generation-E: een ruime financiering (200k) in een heel vroege ontwikkelfase. Zo heeft E-stone Batteries een groot deel van zijn kapitaalbehoefte rond gekregen. En Wattsun kan door nieuwe financiering zijn product verder ontwikkelen en naar de markt brengen. De community met ruim tien kansrijke start-ups, die we onlangs hebben gelanceerd, verschaft daarnaast toegang tot handige contacten en events.”

Vooruitzichten veelbelovend
“Wat de nabije toekomst brengt voor Generation-E? Nog meer start-ups die zich aansluiten bij het cluster en zich ontpoppen tot goed draaiende bedrijven. Een programma waarin de ondernemer achttien maanden begeleiding krijgt, met na veertien maanden een investor readiness-traject en het toewerken naar vervolgfinanciering. En de doorontwikkeling van de community. Het zijn mooie vooruitzichten voor een cluster dat nu al goed op dreef is. Ik ben echt trots op onze eerste resultaten en de bijdrage van KplusV hieraan als aanjager en kennispartner.”

Ook Koen Olieslagers, de ondernemer achter Wattsun, onderschrijft de meerwaarde van het cluster. Samen met zijn team ontwikkelt hij een draagbare stroomvoorziening voor plekken waar geen stroom voorhanden is. “Generation-E verbindt start-ups en bedrijven. Vanuit individuele gesprekken of lezingen ontstaan samenwerking en kennisdeling. Een initiatief dat voor ons op het juiste moment de juiste deuren opende. Zo zijn we in contact gekomen met twee kennispartners die ons helpen met ons intellectueel eigendom en onze productontwikkeling.”

Interesse gewekt?
Wil jij ook een rol spelen in dit unieke cluster? Als partner, deelnemer aan de community of gefinancierde start-up? We maken graag kennis met je. Bel of mail eens met onze adviseurs Maarten de Vries, Erik Meiberg (kwartiermaker van Generation-E) of Lennard Nellestein.

Meer info vind je op de website van het cluster: www.generation-e.nl.

Wil jij je ook verbinden aan Generation-E? Ik hoor het graag

MA Helena Buehler

06-27 08 55 41

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.

Betrokken adviseurs