Ook wetenschap bestempelt ecosysteem-denken als relevant

Met publicatie in Europees tijdschrift en docentschap op universiteit

Actueel nieuws

05/09/2016

Hoe versnel je innovaties en vergroot je de slagingskansen ervan? Het antwoord ligt volgens ons overduidelijk in een gestructureerde krachtenbundeling van ondernemers, overheden en kennisinstellingen: een innovatie-ecosysteem. Dit ecosysteem-denken – gevat in ons Ecosystem Canvas© – wordt steeds meer omarmd. Getuige de publicatie in het European Journal of Innovation Management en ons docentschap tijdens de Radboud-master Science, Management and Innovation.

European Journal of Innovation Management
De najaarseditie van dit wetenschappelijk tijdschrift staat in het teken van start-ups en open innovatie. Daarin verschijnt de casestudie ‘Accelerating chemical start-ups in ecosystems: the need for biotopes’, uit de pen van dr. ir. Maarten van Gils en Floris Rutjes (professor Radboud Universiteit). Hierin slaan beide experts een brug tussen de theorie en de praktijk van het innovatie-ecosysteem. Lennard Nellestein, expert Ecosystemen en publiek-private samenwerking, is er blij mee: “Het laat zien dat open innovatie om een holistische aanpak vraagt: het totale ecosysteem – dus alle biotopen samen – telt. Met de publicatie in de European Journal of Innovation Management heeft dit ecosysteem-denken (zie ons Ecosystem Canvas©) ook wetenschappelijke waarde gekregen.”

Master Science, Management and Innovation
Van 1 september 2016 tot 1 februari 2017 was Maarten van Gils namens KplusV een dag per week aan de Radboud Universiteit verbonden. Binnen de master Science, Management and Innovation liet hij bètastudenten kennismaken met de hoed en de rand van management en innovatie. Lennard: “We nemen hen mee in de wereld van innovatie-ecosystemen en ondernemerschap. Wat is het, wat doet het en wat vraagt het? Daarnaast bereiden we hen heel praktisch voor op het aanstaande werkleven: met tips en trucs voor sollicitatiegesprekken.” Die laatste component kunnen we als geen ander uit de doeken doen. Regelmatig zitten we tegenover sollicitanten, waardoor we weten wat wel én niet werkt in sollicitatietrajecten. “Voor ons is het vooral belangrijk dat je de regisseur van je eigen carrière bent en blijft. Durf dus te kiezen en evalueren”, besluit Lennard.

Meer lezen?
Wil je meer weten over innovatie-ecosystemen en de denkwijze daarachter? KplusV heeft er samen met Maarten van Gils een interessante whitepaper-trilogie aan gewijd. En in een recent artikel brengen we je in vijf stappen naar een beter ecosysteem: met ons Ecosystem Canvas©. Bel of mail Joep Welschen eens om hierover verder van gedachten te wisselen.

Meer weten over innovatie-ecosystemen? Ik vertel je er graag over

Joep Welschen

06-21 533 793

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.

Betrokken adviseurs