Innovatiepool bundelt krachten, kennis en kapitaal van mkb’ers

Waardoor innovaties sneller en goedkoper praktijk bereiken

Onze tips

19/05/2016

Herken jij dit? Je bent mkb’er in de technieksector. Om de concurrentie voor te blijven, moet je veel investeren in onderzoek en ontwikkeling. Jouw plannen daarvoor zijn groots; groter dan je zelf kunt betalen. En dat betekent vertraging voor jouw innovaties én een stap achter op je concurrenten. Hoe kun je dat ombuigen? Door bijvoorbeeld met andere partijen samen te werken aan R&D. In een zogenoemde innovatiepool.

Wat is het precies, een innovatiepool? Adviseur Thomas Ticheloven vertelt: “In zo’n pool bundel je de krachten met gelijkgestemde ondernemers, maar ook met kennisinstellingen en overheden. Samen zet je je in voor research en development (R&D). Zo koppel je expertise en ideeën, en maak je een project tot een gedeelde kostenpost. Je staat dus zowel in kennis als in kapitaal een stuk sterker. Innovaties kun je sneller en goedkoper in de praktijk brengen, met minder risico en soms erg verrassende uitkomsten.”

Zuid-Hollandse aftrap met Innopool
Het principe is nieuw én interessant. In de provincie Zuid-Holland floreert de eerste innovatiepool, met de naam Innopool. Volgens Thomas is het inmiddels een steun en toeverlaat voor twintig Zuid-Hollandse mkb-bedrijven in de hightech-instrumentenbranche. “Elke twee maanden kun je hier jouw innovatie presenteren en andere ondernemers om je heen verzamelen. Doordat mkb’ers met heel verschillende specialiteiten zich hebben aangesloten bij Innopool, kunnen zij elkaar goed versterken. De pool voorziet daarnaast in allerlei randvoorwaarden, zoals samenwerkingscontracten en afspraken over intellectueel eigendom.”

Zelf initiatief nemen kan ook
Oftewel: een aantrekkelijke optie als je ondernemer bent in Zuid-Holland en actief in de instrumentatiesector. Maar wat als je in een andere branche en regio acteert? Dan zou je zelf een innovatiepool kunnen initiëren, tipt Thomas. “Zoiets gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Je hebt er een concentratie van bedrijven voor nodig, die zich in dezelfde sector bewegen. Ondernemers moeten elkaar ondersteunen met vraagstukken en dus enig verstand hebben van andermans product. Tegelijkertijd moet de groep divers genoeg zijn, zodat er geen concurrenten aan tafel zitten. Je wilt tenslotte openhartig je dilemma delen en niet bang zijn dat je idee wordt gestolen. Zo’n pool zet je op met een aantal trekkers, die de juiste regionale bedrijven moeten overtuigen van het nut ervan.”

Microbioreactor in sneltreinvaart
Applikon Biotechnology, maker van bioreactoren en geestelijk vader van Innopool, is enthousiast. Directeur Arthur Oudshoorn: “Voor ons is het niet alleen een instrumentatie-accelerator, maar ook een máák-netwerk. We treffen er ondernemers die de mouwen opstropen, elkaar de helpende hand toesteken, hun kennis inbrengen en eraan verdienen uiteraard. Met elkaar reduceren we de ontwikkeltijd van een product aanzienlijk. Iets wat vandaag de dag een absolute must is.”

Het eerste innovatieproject is sinds kort een feit: Applikons microbioreactor 2.0. Voor deze superkleine bioreactor zijn heel andere hardware en functionaliteiten nodig. En dat regelt het biotech-bedrijf in no-time samen met Innopool-partner Sendot research, die optische sensoren en meetsystemen ontwikkelt.

Getriggerd?
Zin om je eigen innovatiepool op te starten? KplusV denkt graag met je mee. Zoals we dat ook in Zuid-Holland hebben gedaan. Van het mede-initiëren tot het verbinden van partijen. Van het formuleren van de juiste propositie tot het organiseren van de benodigde financiering. En van het bouwen van de pool tot het beheren ervan. Meer weten? Thomas en zijn collega Joost de Waard staan voor je klaar.

Je eigen innovatiepool opstarten? Ik denk graag met je mee

Thomas Ticheloven MSc

06-27 08 55 33

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.