Maak je cluster succesvol met Cluster Excellence

Dienstverlening van KplusV voor goed clustermanagement

Onze tips

19/01/2016

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker opkomen: clusters. Zij zijn hét nieuwe fenomeen. Maar daardoor weten we ook nog weinig over hen. Wanneer is een cluster bijvoorbeeld een goed cluster? Cluster Excellence kan helpen dit soort vragen te beantwoorden. In deze dienstverlening van KplusV komen al onze clusterkennis en -kunde samen.

Korte definitie
Laten we beginnen met een goede, bondige definitie. Want wat is nu precies een cluster? Het is een samenwerking tussen nabijgelegen bedrijven die een gezamenlijk doel nastreven en heel gericht werken aan economische impact. Hun doel kan innovatie of export zijn, maar ook partnerschap in de sector of keten. Zij opereren altijd vanuit een strategische visie met een actieagenda voor meerdere jaren.

Clustermanagement is sleutel tot succes
Omdat het aantal clusters sinds een paar jaar enorm stijgt, neemt het belang van clustermanagement toe. Want hoe maak je een cluster effectief, onderscheidend en toekomstbestendig? Ondanks dat dit belang wordt onderstreept, blijkt het ingewikkeld om hiermee aan de slag te gaan. Er is namelijk nog nauwelijks onderzoek gedaan naar clusters. En best practices ontbreken (want wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet).

Ingrediënten van Cluster Excellence
KplusV weet als geen ander samenwerkingsverbanden op te zetten en te managen, gedragen door het bedrijfsleven en aangesloten bij de beleidskaders van overheden. Die jarenlange ervaring met ecosystemen, kennisplatforms en innovatienetwerken hebben we nu gebundeld tot Cluster Excellence. Met deze dienstverlening kunnen we je begeleiden door al jouw clusterfases:

  • Vorming > Is er voldoende concentratie van activiteiten en een gedragen visie om jouw clusteridee werkelijkheid te laten worden? Waar let je vervolgens op als je een cluster bouwt? Sluiten je activiteiten bijvoorbeeld aan bij je visie en is er genoeg financiering om de juiste resultaten te behalen?
  • Benchmark en evaluatie > Hoe doe je het ten opzichte van vergelijkbare clusters? En hoe doeltreffend zijn je strategie en beleid?
  • Management > We kunnen je bijstaan als projectmanager of coach.
  • Performance verbetering > Hoe kun je de samenstelling, aansturing, financiering, strategie, dienstverlening en erkenning van je cluster beter organiseren?

Benchmark uitgelicht
Ons benchmark is een wetenschappelijk onderbouwde methode en opgezet door ESCA, het European Secretariat for Cluster Analysis. KplusV is opgeleid en gecertificeerd om dit benchmark uit te voeren. Hierbij wordt een cluster vergeleken met ruim achthonderd andere clusters. Als het benchmark laat zien dat je goed bezig bent, ontvang je een bronzen label in cluster excellence. Een erkenning voor je harde werken, maar ook een stuk vertrouwen naar onder meer je financiers.

Sparren met onze adviseurs?
Heb je plannen om een cluster te vormen? Of wil je een bestaand cluster slim doorontwikkelen? Een team van experts staat voor je klaar om je hierbij te helpen. Wissel eens van gedachten met onze adviseur Bart Blokhuis.

Een cluster vormen of excellent maken? Bel of mail eens met me

Joep Welschen

06-21 533 793

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.