Onderwijs verduurzamen

MBO als sleutel naar een duurzame economie

Zo doen we dat

22/09/2020

Duurzaam onderwijs is een belangrijke sleutel naar een duurzame wereld. De transitie naar duurzaam onderwijs biedt veel kansen voor het mbo, want geen enkele andere onderwijsvorm levert zo’n groot aandeel aan werknemers voor de toekomstige arbeidsmarkt. Tijd om te verduurzamen dus. Maar hoe dan? En waar te beginnen?

De transitie naar een duurzame economie vraagt om andere kennis, vaardigheden en een andere zienswijze. Dit heeft vanzelfsprekend impact op de arbeidsmarkt. De huidige arbeidsmarkt in Nederland bestaat voor 40 procent uit mbo-opgeleiden. Wij zien daarom dat in mbo-opgeleiden de grootste potentie zit om de transitie naar een duurzame economie te realiseren.

De professionals van de toekomst krijgen steeds meer te maken met duurzame vraagstukken. Het is daarom van cruciaal belang dat zij de kennis, vaardigheden én mindset ontwikkelen om deze vraagstukken aan te kunnen. Deze professionals worden nu opgeleid en dus is het nu tijd om stappen te zetten. Wat kun je doen om onderwijs beter te laten aansluiten bij de wereld van morgen? En waar begin je?  

Duurzaamheid is een breed en veelomvattend begrip. Onderwijs kan dan ook op verschillende aspecten verduurzamen: van het koppelen van de lesstof aan duurzame vraagstukken tot duurzame inzetbaarheid van docenten en van een duurzame inkoop tot recycling van het printpapier. Onze adviseurs helpen je graag om inzicht te krijgen, doelen te stellen en stappen te zetten richting duurzaam onderwijs.

Onze unieke aanpak voor duurzaam onderwijs

Bij KplusV werken we dagelijks aan de transitie naar een sociale, innovatieve en duurzame economie. Dit doen we samen met ondernemers, overheid en onderwijs. Vanuit onze kennis en ervaring op zowel duurzame transitie en onderwijs innovatie, hebben wij een aanpak ontwikkeld om mbo instellingen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun onderwijs.

Aan de hand van een scan, bieden we inzicht in de huidige status van duurzaamheid op 5 gebieden: curriculum, didactiek, bedrijfsvoering, human capital en omgeving. We helpen vervolgens bij het stellen van concrete doelstellingen: waar wil de organisatie of opleiding op inzetten? En in welke volgorde? Vervolgens maken we een plan van aanpak aan de hand van het Sustainable Education Model Canvas.

Ben jij klaar om een stap te zetten richting duurzaam onderwijs?

Wat betekent duurzaamheid voor jou? Waar staan jij en je organisatie in de duurzame transitie? Waar liggen kansen om het onderwijs te verduurzamen en zo (nog) beter te laten aansluiten op de wereld van morgen? En hoe maak je keuzes in en prioriteer je kansen?

Graag vertellen wij meer over onze visie op duurzaam onderwijs en het Sustainable Education Model Canvas. We lichten de processtappen naar een concreet plan van aanpak graag toe. Nieuwsgierig hoe het Sustainable Education Model Canvas er uit ziet? Download deze dan nu via het onderstaande formulier.

Download Canvas Sustainable Education System

Mijn drive? Onderwijsinstellingen helpen in beweging te komen voor leuk, relevant en toekomstbestendig onderwijs

Amber Passtoors, MSc

06-27 08 55 45

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.