Hoe vind je als ondernemer juiste alternatieve financiering?

Drie tips om kapitaalmarkt transparanter te maken

Onze tips

26/04/2016

De markt van de alternatieve financiering groeit enorm. Denk aan de succesverhalen van crowdfunding, informal investing of revolverende fondsen. Maar deze opmars kent ook haar keerzijde: er zijn steeds meer partijen waar je terechtkunt voor financiering, en dat maakt de kapitaalmarkt een stuk minder transparant. Adviseur Dwayne van der Klugt geeft drie tips, zodat ondernemers hun financieringsbehoefte toch effectief kunnen invullen.

  1. Onderzoek welke financiering bij je past
    Als ondernemers met alternatieve financiering aan de slag gaan, komen ze geregeld uit op ‘pizzafinanciering’. Hierbij combineer je verschillende financieringsvormen. Volgens Dwayne zijn niet alle combinaties zomaar mogelijk. “Het is belangrijk dat je goed weet welke soorten financiering het beste passen bij jouw onderneming. Dat hangt onder andere af van de levensfase en de sector, waarin je je bevindt. Hoe je kunt bepalen welke kapitaalvorm aansluit bij jouw bedrijf en toekomstplannen? Sla er bijvoorbeeld eens de InnovationQuarter Financieringsgids op na.”
  2. Raadpleeg databases voor de juiste financiers
    Heb je scherp welke financieringsvormen je wilt én kunt gebruiken? Ga dan op zoek naar de partijen die deze financiering aanbieden. Dwayne adviseert daarbij een basale, maar cruciale eerste stap te nemen. “Om de juiste financiers te vinden, is het handig te beginnen bij de beschikbare openbare bronnen. Op internet kun je diverse databases raadplegen. Bijvoorbeeld de FinancieringsAtlas van InnovatieLink voor bedrijven in de topsector Chemie en Energie. Hier tref je niet alleen ruim 200 financieringspartners, maar ook informatie over subsidies, overheidsregelingen, kredieten en fondsen.”
  3. Organiseer een ‘warme’ introductie via je netwerk
    Nu je weet welke financieringsvormen en -partners je nodig hebt, is het tijd om contact te leggen met de financiers. “Omdat veel ondernemers hen benaderen, helpt het als jij boven op de stapel komt. Hoe? Door een ‘warme’ introductie. Maak hiervoor gebruik van je netwerk, want het is heel goed mogelijk dat iemand de financiers op jouw lijstje kent. Geeft je eigen netwerk onvoldoende aanknopingspunten, doe dan een beroep op dat van een ander. Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen of er vrij toegankelijke evenementen zijn, waar je jouw potentiële financieringspartners ontmoet”, tipt Dwayne.

Support nodig?
Kun je wel wat extra hulp gebruiken bij jouw zoektocht naar de juiste financiering en financiers? KplusV beweegt zich al jaren op de alternatieve financieringsmarkt en kent daardoor het klappen van de zweep. Elk jaar begeleiden we tientallen innovatieve ondernemers bij het aantrekken van kapitaal. Soms via een van onze ecosystemen of platforms, zoals Money Meets Ideas. En soms in een maatwerktraject.

Met onze kennis, onze ervaring en ons netwerk hebben we ook bijgedragen aan de InnovationQuarter Financieringsgids en de Financieringsatlas van InnovatieLink. Meer weten over onze support? Bel of mail dan eens met onze adviseurs Dwayne van der Klugt en Bas Groeneveld.

Juiste financiering en financiers vinden? Ik zoek graag mee

Dwayne van der Klugt, MSc

06-27 08 55 94

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.