Money Meets Ideas: waar ondernemers en investeerders elkaar treffen

In gesprek met Rick Mintjes over ins en outs van informal investing-platform

In gesprek met

19/09/2016

Als ondernemer wil je blijven investeren in je bedrijf. Maar wat als je eigen vermogen of een bancaire financiering tekortschiet? Dan kan een particuliere investeerder misschien bijspringen. Die vind je bijvoorbeeld via Money Meets Ideas. Dit najaar staat een aantal bijeenkomsten op het programma, waar ondernemers en informal investors elkaar treffen. In gesprek hierover met adviseur Rick Mintjes.

Voor wie Money Meets Ideas nog niet kent: wat is en doet het precies?
“Stel: je bent een startende of snel groeiende onderneming met veel plannen en ambities. Dan heb je geld nodig. Wanneer dat niet uit eigen zak of bij de bank vandaan kan komen, biedt Money Meets Ideas een alternatief. Dit platform verbindt innovatieve ondernemers die een kapitaalbehoefte tot € 1,5 miljoen hebben, met particuliere investeerders. De Rabobank en KplusV vormen al jaren een goede combinatie voor dit initiatief.”

Hoe ontmoeten de ondernemer en informal investor elkaar?
“Elk jaar organiseren de Rabobank en KplusV door heel Nederland ruim twintig Money Meets Ideas-bijeenkomsten. Hier stellen zich per keer drie ondernemers voor aan zo’n vijftien tot twintig informal investors. In een korte pitch nemen zij de informals mee in hun propositie. Als de investeerders geïnteresseerd zijn in één of meerdere ondernemingen, brengen we beide partijen met elkaar in contact. De bijeenkomsten sluiten we standaard af met een borrel, zodat ondernemer en informal elkaar ook persoonlijk kunnen spreken en leren kennen.”

Welke stappen zet je als ondernemer om aan te haken bij Money Meets Ideas?
“Dat begint bij het mailen van je businessplan naar KplusV. Over het algemeen komen deze documenten bij mij terecht ter beoordeling. Ik bel je vervolgens om hierover door te praten. Als we dan beiden positief zijn, plannen we een kennismakingsgesprek in. Zijn we daarna nog steeds enthousiast, dan dragen we je anoniem voor aan de informal investors; tegelijk met vijf andere ondernemingen. De drie kandidaten die de voorkeur krijgen, zijn uitgenodigd om hun plan te presenteren tijdens een van onze bijeenkomsten.”

Heb je een aantal concrete resultaten?
“Het belangrijkste is dat ondernemers niet alleen kapitaal vinden bij de particuliere investeerders van Money Meets Ideas, maar ook kennis, expertise, ervaring en een netwerk. We zien dat 85% van de ondernemers die zich introduceren op een bijeenkomst, in gesprek gaat met informals. Ongeveer 25% van hen realiseert uiteindelijk een deal; vaak voor een investering tussen de € 100.000 en € 1 miljoen. Dat zijn toch mooie cijfers.”

En wat zijn de ervaringen van de ondernemers zelf?
Robert Cox, managing director Coxx Mobile Systems: “Na één pitch bij Money Meets Ideas heb ik de groeimogelijkheden gevonden, waarnaar ik al ruim een jaar zocht en waarvoor ik bij de banken telkens bot ving. Naast kapitaal heb ik een schat aan kennis en contacten in huis gehaald. Dat heeft de groeimotor flink aangezwengeld.”

Wim Korevaar, founder DOT.world: “Het was een perfecte kans om ons bedrijf bij een groot aantal investeerders – die we anders niet gevonden hadden – onder de aandacht te brengen. Dat leidde tot veel interesse en vervolggesprekken. Drie maanden na onze pitch konden we de handen schudden van onze eerste investeerders.”

Kristian Valk, CEO Hotelchamp: “De combinatie van een diversiteit aan interessante investeerders en de hoge kwaliteitseisen voor de pitches maakt Money Meets Ideas een energiek evenement. Het heeft een enorme impuls opgeleverd in onze seed funding.”

Interesse gewekt?
Op de website van Money Meets Ideas vind je heel veel meer over het platform, zoals de agenda voor de bijeenkomsten dit najaar.

Wil je liever eens persoonlijk met ons van gedachten wisselen? Over deelname aan Money Meets Ideas? Of bijvoorbeeld over het goed invullen van jouw kapitaalbehoefte? Onze adviseur Rick Mintjes staat je graag te woord.

Meer weten over Money Meets Ideas? Bel of mail me eens

Renée Andela, MSc

06-27 08 55 14

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.