Pitchen voor informals? Geen tweede kans voor eerste indruk

Bij Money Meets Ideas ontmoeten start-ups kennis en investering

Zo doen we dat

12/09/2016

“Veel succes!” Dat zijn vaak mijn laatste woorden nadat ik een nieuwe pitch aankondig van een ondernemer op Money Meets Ideas. In de zaal zijn succesvolle ondernemers en oud-ondernemers aanwezig, die nu als investeerder naar deze ondernemer kijken. Dat is het podium voor de ondernemer die in maximaal een kwartier de aanwezige groep informal investors informeert over en enthousiasmeert voor zijn onderneming. Dit vraagt nogal wat van de ondernemer; meer dan alleen het pitchen.

Filosofie
Op Money Meets Ideas kiezen we ervoor om de ondernemer zelf een eerste indruk te laten maken. Na de pitch krijgen de informals de gelegenheid om vragen te stellen. We sturen dus nauwelijks informatie over de ondernemers aan de informals. Bewust, want de informals willen het verhaal van de ondernemer zelf horen. De ondernemer spreken, vragen stellen en vooral zien. Er is geen tweede kans voor een eerste indruk. Dat vraagt wel de nodige voorbereiding van de ondernemer en die begint vaak al ruim een week voor het moment suprême.

Kunst van het weglaten
KplusV helpt de ondernemers die geselecteerd zijn voor Money Meets Ideas, met het maken van hun pitch en de accenten die zij daarin willen leggen. Informatie om te presenteren is er voldoende. Want hoewel het om veel jonge bedrijven gaan, zijn ze goed gedocumenteerd en hebben ze fantastische illustraties en coole filmpjes over hun producten. Liefst geven ze ook nog een productdemonstratie, stellen ze hun team voor en praten ze over de unieke werking van hun product. En dan vragen wij ook nog van de ondernemer dat hij cijfers deelt en een concrete propositie voorlegt aan de informals. Dit moet dan allemaal binnen maximaal een kwartier.

Dus overleggen we met elkaar over een goede opbouw waarin de ondernemer zijn verhaal kan doen en voorziet in de informatiebehoefte van de informals. Dat betekent scherpe keuzes maken in wat je wel en niet wil highlighten. Veel informatie die beschikbaar is, wordt op hoofdlijnen gepresenteerd en vraagt van de ondernemer de kunst van het weglaten. Meestal wisselen we meerdere versies met elkaar uit om tot een finale te komen. Als de pitch staat, oefent de ondernemer deze, toetsen we of het verhaal wel eigen genoeg is en stellen wij vragen om een beeld te geven van wat de informals willen weten.

Grote dag
Voor de ondernemer zitten er dus uren voorbereiding in om zichzelf en het bedrijf te presenteren aan een groep succesvolle ondernemers die je niet kent. Je vraagt hen zich te interesseren in jou en biedt hen een ‘stukje’ van jouw onderneming aan, waarin je jarenlang hebt lopen buffelen en je ziel, zaligheid en harde euro’s hebt ingelegd. Dat vraagt nogal wat van een ondernemer en een informal. Respect, vertrouwen, je kwetsbaar durven opstellen en eerlijk zijn. Als je een antwoord niet weet, dan weet je het niet. Alles komt samen op de dag dat Money Meets Ideas is. De setting waarin het plaatsvindt, is prettig, intiem en comfortabel voor informals en ondernemers. Vriendelijke gastheren, uitstekende faciliteiten en mijn collega’s en ik om van te voren nog een keer alles mee door te nemen. En dan gaan we beginnen. Nadat de informals zich hebben voorgesteld, is het de beurt aan de ondernemer. Ik kondig de ondernemer aan en maak ruimte op het podium. Maar niet zonder de laatste woorden uit te spreken… “Veel succes!”

Meer informatie?
Vijf tech-start-ups worden op 27 september in contact gebracht met meer dan zeventig informals die kennis en investeringen (100-1.500K) verschaffen aan de start-ups. Interesse als informal? Neem contact op met Martin Landkroon (Rabobank), 06-10 90 57 92. Meer weten als ondernemer? Neem contact op met Hendrik van der Meulen (KplusV), 06-27 08 55 73. Partners van de bijeenkomst op 27 september zijn: TwenteBoard, Kennispark Twente en KplusV.

Deze blog maakt deel uit van een reeks van vijf blogs:
1 september, Blog Martin Landkroon, manager Private Banking Rabobank
8 september, Blog Kees Eijkel, Kennispark Twente
16 september, Blog Start-up-ondernemers
22 september, Blog Kees Koolen, voormalig CEO Booking.com en investeerder

Ook presenteren tijdens Money Meets Ideas? Ik informeer je graag

drs. Hendrik van der Meulen

+31 6 27 08 55 73

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.