Pizzafinanciering voor innovatieve paardensporttechnologie

KplusV helpt Equestic in zoektocht naar investeerders

Zo doen we dat

31/03/2017

Het plan om een innovatief trainingssysteem voor paard en ruiter neer te zetten. Daarmee begon het verhaal van Equestic, het bedrijf van Leon Rutten. De voormalig ruiter op hoog niveau én softwareontwikkelaar klopte in 2016 bij KplusV aan. Zijn vraag: hoe overtuig ik investeerders zónder dat ik een prototype van mijn idee kan laten zien? Adviseur Dwayne van der Klugt ging aan de slag. Met pizzafinanciering als resultaat.

“Stap één in deze zoektocht naar financiering was een kritische blik op het businessplan van Equestic. Gaf dit plan investeerders voldoende zicht op de ondernemer, de technologie en de markt? Toen we deze vragen positief konden beantwoorden, namen we de totale financieringsbehoefte onder de loep. Die knipten we vervolgens op in fases. Hoeveel geld was nodig om te bewijzen dat de techniek werkt, hoeveel om er een verkoopbaar product van te maken én hoeveel om het ook daadwerkelijk aan de man te brengen? We richtten ons op de eerste fase. Want als we konden aantonen dat het idee een aanwinst is, dan zouden meer partijen erin willen investeren. Dat was ook meteen de grootste hobbel om te nemen”, omschrijft Dwayne de start van het proces.

Van informal investing tot revolverend fonds
De adviseur vervolgt: “Voor het financieren van dit soort early stage-ontwikkelingen kun je verschillende instrumenten inzetten. Wij kozen voor een combinatie; ook wel pizzafinanciering genoemd. Eerst vroegen we Vroegefasefinanciering aan bij EZ voor de proof of concept. Voorwaarde hiervoor is dat een private investeerder de doorontwikkeling bekostigt. We vonden een geschikte informal investor, wiens investering we aanvulden met een lening uit het revolverend fonds van de provincie Gelderland, Gelderland voor Innovaties. Zo kregen we het traject van idee naar verkoopbaar product volledig rond.”

Binnen zes maanden had Leon Rutten genoeg geld vergaard om vol gas met Equestic vooruit te kunnen. De ondernemer verwacht medio 2017 – iets meer dan een jaar na zijn kennismaking met KplusV – het trainingssysteem in de schappen te hebben en omzet te draaien. “Een fantastisch resultaat van onze gezamenlijke inspanningen én voor de paardensport”, vindt Dwayne.

En zo vat Leon Rutten het traject samen:
“Al jaren help ik zelf ondernemers met het bedenken en realiseren van productinnovaties. Zo schrijf ik jaarlijks diverse businessplannen voor ondernemers. Dus ik dacht dat mijn plan wel oké was. Totdat KplusV ermee aan de slag ging. Dat maakte het plan echt nog veel beter. Zo goed dat we daarna weinig problemen hadden om aan tafel te komen en de ideeën verkocht te krijgen. Voor bijna elke vraag stond wel een antwoord in het plan. Dat schepte vertrouwen bij financiers en zorgde ervoor dat we snel konden schakelen.”

Financiering voor jouw bedrijf?
Wil je voor jouw bedrijf ook de juiste financiering ophalen? We denken graag met je mee. Benader onze expert Dwayne van der Klugt eens voor een eerste brainstorm.

Meer weten over pizzafinanciering? Ik vertel je er graag over

Dwayne van der Klugt, MSc

06-27 08 55 94

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.