Doppio espresso vindt inspiratie bij jong én oud

Ondernemer Jonathan Teoh over het geheim van succes

In gesprek met

14/11/2014

Doppio Espresso is een succesverhaal. Een voorbeeld van twee jonge ondernemers die hun passie volgen en hun droom waarmaken. Jonathan Teoh, een van deze ambitieuze ondernemers, vertelt over ondernemerschap, zijn inspiratiebronnen, uitdagingen en volgende stappen.

“Ik heb niet één inspiratiebron, maar laat me op verschillende manieren inspireren.” Jonathan is altijd op zoek naar sparringpartners. Directeuren en oud-ondernemers, zoals zijn vader, die het klappen van de zweep kennen. Maar ook van de jongere generatie ondernemers, de twintigers, kan hij veel leren: van de manier waarop zij de dingen oppakken en met elkaar omgaan. “Zoiets als dating-app Tinder kon ik eerst echt niet begrijpen, maar het is interessant om te bekijken waarom het jonge mensen juist wel trekt.”

In 2008 was Jonathan zelf een veelbelovende twintiger en werd hij mede-eigenaar van Doppio Espresso. De ambitie om van één espressobar in Groningen uit te groeien tot een landelijke keten, was er vanaf de start. In 2009 openden hij en zijn compagnon Peter de tweede zaak in Rotterdam. De formule bleek ook daar geliefd en de twee konden hun franchisestrategie uitzetten. Met succes. Want twee jaar later wonnen ze de Jonge Ondernemersprijs. Nu is het bedrijf een franchiseketen met zo’n 23 vestigingen in heel Nederland.

Gouden tips: kijk constant vooruit …
Een belangrijke succesfactor in de franchiseformule is volgens Jonathan het creëren van massa: “Je moet minimaal vijftien vestigingen hebben om bestaansrecht te krijgen.” Dit betekende na de opening van hun zaak in Rotterdam dat beide ondernemers flink moesten investeren in een goede basis, om vervolgens snel uit te breiden. Een spannende stap, omdat de opbrengsten niet meteen geïncasseerd konden worden. Toch stonden Jonathan en kompaan voor 100% achter deze keuze. “Je kunt nooit exact weten wat de toekomst brengt. Het is daarom van belang om constant vooruit te kijken en bij tegenslagen niet stil te staan. Stel jezelf een doel, maar wees dynamisch genoeg. Zodat je je on-the-go kunt aanpassen.”

Ook het vinden en binden van de juiste mensen was én is essentieel voor de succes van Doppio Espresso. Mensen die de filosofie van het bedrijf onderstrepen en daarvoor gaan; zelfs als ze hun eigen belangen opzij moeten zetten. Daartegenover staat dat medewerkers volop de ruimte krijgen om mee te denken en ideeën in te brengen, die het bedrijf vooruit kunnen helpen. Jonathan: “Iemand die gisteren is komen binnenwandelen, kan zomaar een beter idee hebben dan ik het afgelopen jaar heb gehad.”

… en zie de feiten onder ogen
Welke andere lessen kan Jonathan delen met ondernemers? Een lastige vraag, want iedere ondernemer moet vooral zijn eigen pad volgen. Toch heeft hij nog een aantal adviezen: “Durf fouten te maken en leer ervan. Alleen dan kom je erachter wat de basis is voor je succes. En face the brutal facts, een les die hij leerde uit het boek ‘Good to Great’ van Jim Collins. Ken en erken je problemen, zodat je ze ook echt kunt oplossen.”

Wat de toekomst brengt voor deze inspirerende onderneming? Doppio Espresso staat aan de vooravond van een nieuwe uitdaging. Het doel is om het aantal vestigingen te verdubbelen en tegelijkertijd de kwaliteit te versterken. Er moeten keuzes gemaakt worden om het concept schaalbaar te houden. “De grootste uitdaging hierin is om draagvlak te creëren onder de franchisehouders. Vooral onder degenen die er vanaf het begin bij zijn en die veel meer vrijheden hebben gekregen. Het moet voor hen duidelijk zijn waarom we bepaalde keuzes maken en hoe deze passen in het grotere geheel”, besluit Jonathan.

Nog méér inspiratie?
Ben jij ondernemer en op zoek naar nog meer inspiratie? Hou onze website in de gaten. Of wissel eens van gedachten met onze adviseur Michiel Strijland.

"Mijn drijfveer? Het creëren van zowel economische waarde als maatschappelijke impact."

Joep Welschen

06-21 533 793

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.

Betrokken adviseurs