Eén jaar PIM: de resultaten

Feiten en cijfers

13/12/2018

Een jaar geleden startte KplusV met de uitvoering van PIM Noord-Holland (Programma Investeringsgereed MKB). Met dit programma maken we mkb-bedrijven – in bijzonder die met een focus op duurzame en circulaire innovatie – investeringsgereed en helpen we ze met het daadwerkelijk aantrekken van kapitaal. Het programma geeft een enorme boost aan regionaal innovatief ondernemerschap.

PIM voeren wij als eindverantwoordelijke uit in opdracht van de provincie Noord-Holland, samen met Haarlem Valley en ACE Venture Lab. Ook Rabobank ondersteunt het programma. PIM is gestart met als doel om in drie jaar tijd zo’n 350 ondernemingen te ondersteunen bij groei- en financieringsvraagstukken. PIM ligt ruimschoots op schema om dat doel te halen, zo stelt projectleider Tom van de Schoot tevreden vast: “Na een jaar ligt PIM voor op schema. De teller van het aantal mkb-ondernemers dat wij hebben geholpen staat inmiddels op 145.”

Maatwerkondersteuning voor individuele ondernemers

Omdat de specifieke hulpvragen van deze ondernemingen per geval verschillen, biedt PIM alle ruimte voor maatwerk. Van de Schoot: “De ondersteuning die PIM biedt aan deze ondernemers varieert van begeleiding bij de uitwerking van een groeistrategie, het aanscherpen van het businessplan tot het matchen van ondernemers met potentiële klanten of financiers. En we zijn er trots op dat het programma met een 9 hoog gewaardeerd wordt door de deelnemende ondernemers.”

Dat het programma succesvol is, blijkt niet alleen uit het aantal deelnemers en hun tevredenheid. Minstens zo belangrijk is de hoeveelheid opgehaalde financiering. Een programma dat belooft ondernemers investeringsgereed te maken, moet tenslotte ook leiden tot financiering. Tot nu toe gaat het om 6,5 miljoen euro aan opgehaalde financiering. Ook hier is maatwerk het toverwoord, want deze financieringen zijn opgebouwd uit subsidies, geld uit fondsen en investeringen van vermogende particulieren uit ons netwerk – de business angels.

2019 en verder

Het succes van PIM tot nu toe is bovenal een stimulans nóg meer ondernemingen verder te helpen en een meetbare impact te hebben economie van Noord-Holland. Juist het innovatieve en duurzame ondernemerschap dat PIM ondersteunt, fungeert als aanjager voor een regionale economie. Een succesvol recept dat zeker niet voorbehouden hoeft te zijn aan Noord-Holland, want ook elders zijn innovatieve bedrijven bezig de economie van morgen uit te vinden. En ook hier is er veelal een lacune tussen de ondersteuning die ondernemers krijgen van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel of en Regionale Ontwikkelingsmaatschappij en de financiers die een plan daadwerkelijk mogelijk maken.

Regionale economie aanjagen

Overal in Nederland zijn innovatieve ondernemers die ondersteuning verdienen. Die ondersteuning kan ook bij uitstek regionaal georganiseerd worden, in samenwerking met overheid en bedrijfsleven. Heb je daar vragen over of zie je kansen in jouw regio? Laat een reactie achter. Wij gaan er graag met je over in gesprek.

Feiten & cijfers

De cijfers van één jaar PIM hebben we in een mooi overzicht gezet, dat je hier download.

 

Een samenwerking, product of dienst van de grond krijgen; dat geeft mij energie

drs. Tom van de Schoot

06-27 08 55 11

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.