Europese subsidie en coaching stimuleren vernieuwingen in mkb

In gesprek met businesscoach Joost de Waard over SME-instrument

Zo doen we dat

01/04/2016

Innovatie in het midden- en kleinbedrijf. Dat is een belangrijke motor voor de economie in zowel binnen- als buitenland. De Europese Unie speelt hierop in met een investeringsfonds, het zogenoemde SME-instrument. KplusV haakt aan als businesscoach. We spreken adviseur én coach Joost de Waard over de ins en outs.

Kun je kort uitleggen wat het SME-instrument inhoudt?
“Voor de Europese economie zijn innovaties in het mkb van groot belang. Met het SME-instrument stimuleert de EU deze vernieuwingen. SME staat daarbij voor small- and medium-sized enterprises, oftewel: midden- en kleinbedrijf. Bij dit investeringsfonds kunnen ondernemers voor verschillende levensfases subsidie aanvragen. In de allereerste fase van een product of dienst – van idee tot concept – kan een bedrijf € 50.000 krijgen. Bij de volgende fase – van concept tot marktrijp product – loopt de financiële steun op tot € 0,5 à 2,5 miljoen.”

In deze context spring jij bij als businesscoach. Wanneer, waarom en hoe?
“Ondernemers die subsidie verwerven om hun idee door te ontwikkelen tot een concept, ontvangen als ‘toegift’ drie dagen coaching. Samen met een gekwalificeerd coach werken zij toe naar een kansrijk businessplan, zodat zij ook in aanmerking komen voor de tweede subsidieronde. Hierbij zijn twaalf coachingsdagen inbegrepen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland koppelt in ons land de juiste coach aan de gesubsidieerde mkb’er. Ik ben de afgelopen tijd met een aantal ondernemingen aan de slag gegaan, waaronder Holland Container Innovations (HCI), Anteryon en Free-D Geometrics.”

Wat kon je voor deze bedrijven betekenen?
“Het Delftse HCI wil zijn inklapbare container wereldwijd introduceren. Om daarin te slagen, had het bedrijf behoefte aan een klankbord. Want hoe ga je om met je bedrijfsvoering, strategische uitdagingen en dagelijkse valkuilen? Hoe licenseer je in het buitenland? En hoe maak je een ijzersterk businessplan? In het coachingstraject hebben we die vragen bij de kop gepakt.”

Hoe heeft HCI deze support ervaren? Directeur Simon Bosschieter:
“Voor ons heeft Joost zijn waarde bewezen. Vooral door ons te assisteren bij het opzetten en implementeren van een nieuw businessmodel. Samen hebben we een bedrijfsplan uitgewerkt, inclusief de route om over drie jaar succesvol te zijn op de internationale markt. Daarnaast heeft Joost ons vooruitgeholpen met de marketingstrategie waarmee we onze inklapbare container kunnen commercialiseren.”

“Mijn bijdrage bij Anteryon bestond uit de verdere vormgeving van hun bedrijfsplan, marktverkenning en marktintroductie voor een hightech optisch product. En Free-D Geometrics, dat een buigmachine voor glas produceert, kon mijn hulp goed gebruiken bij de verfijning van het businessplan, de juiste verdienmodellen en een slag naar de markt. Drie heel verschillende bedrijven dus; zowel qua product als qua levensfase. Maar wel met een vergelijkbare coachingsvraag, waarbij productontwikkeling, strategische beslissingen en marktintroductie centraal stonden.”

Meer weten?
Over de Europese subsidie? En hoe je jouw bedrijf daarvoor klaarstoomt? Of behoefte aan een-op-een-begeleiding om jouw product of dienst marktrijp te maken? Bel of mail dan eens met onze adviseur Joost de Waard.

Meer weten over het SME-instrument? Ik informeer je graag

ir. Joost de Waard

06-27 08 55 39

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.