Goed groeiplan helpt bij doorontwikkeling van jouw bedrijf

Expert Renée Andela geeft tips en trucs

Onze tips

20/12/2016

Als ondernemer ontwikkel je dagelijks jezelf en je bedrijf. Op zowel operationeel als strategisch niveau probeer je te sturen. En dan kun je jezelf makkelijk verliezen in de hectiek van alledag. “Dat is het moment om stil te staan bij wat je doet. Ben je druk met de juiste dingen? Met de dingen die jouw onderneming verder brengen? Een goed groeiplan helpt je die vraag te beantwoorden”, tipt groei-expert Renée Andela.

“Zo’n groeiplan is geen doel op zich, maar een hulpmiddel voor de doorontwikkeling van jouw bedrijf”, vervolgt Renée. “Daarom hebben we een compact format op papier gezet, waarmee je op één pagina kunt laten zien waar je voor staat, waar je op de lange termijn naartoe wilt en wat je op de korte termijn doet om daar te komen.”

Aan de slag met jouw groeiplan?
Download dan ons werkboek. Hierin vind je tekst en uitleg over het plan en het format. Ontvang je liever een geprinte versie? Mail Renée erover.

  • naam@organisatie.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alvast wat handvatten:

  • Wees in je groeiplan ambitieus, maar ook realistisch. Doelen waarbij de lat hoog ligt, dagen uit en inspireren. Doelen die eigenlijk onbereikbaar zijn, schrikken af.
  • Creëer per kwartaal een vast moment om te werken aan je plan. Reserveer hiervoor maximaal één tot twee uur. Zet je telefoon op stil en zorg voor volledige focus.
  • Vind je het lastig om je los te weken uit de dagelijkse drukte? Pak je plan dan op een andere plek bij de kop. Print ‘m uit en ga bijvoorbeeld in het park zitten, of in een koffiebar om de hoek.
  • Deel en bespreek het plan met alle medewerkers. Hang het cruciale getal – dat het belangrijkste doel voor komend jaar verbindt met de benodigde acties – groot op de muur. Zo is je koers helder en maak je iedereen verantwoordelijk voor het behalen van je doel.
  • Gebruik het groeiplan elk kwartaal als evaluatietool. Vraag jezelf af waarom gestelde doelen wel of niet zijn bereikt en wat je hiervan kunt leren. Richt je niet alleen op wat er misgaat, maar juist ook op wat er al goed loopt.
  • Vier je successen met het héle bedrijf.

Nog meer inspiratie?
Vraag er onze adviseur Renée Andela eens naar. Of lees onze eerdere publicaties:
 Zeven tips voor groeiondernemers
 Groeiondernemers helpen elkaar versnellen in community
 Strategisch advies helpt mkb’er op weg naar bedrijfsgroei

Een goed groeiplan neerzetten? Ik help graag mee

Renée Andela, MSc

06-27 08 55 14

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.

Betrokken adviseurs