Villagepump: van nationale innovatie tot internationaal succes

Waterzuiveringspomp vindt weg in Azië met support KplusV

Zo doen we dat

16/02/2017

Hoe wordt een innovatie werkelijkheid én succesvol? Ondernemer Rob van Opdorp kent het antwoord. Sinds 2011 is hij bezig met het ontwikkelen, produceren, naar de markt brengen en verbeteren van de Villagepump 500: een waterzuiveringsapparaat voor ontwikkelingslanden. Adviseur Joost de Waard helpt daarbij. “Met de Villagepump ontstaat écht wat. Zowel in ontwikkelingslanden als in Nederland. De cirkel is rond.”

De Villagepump is een pomp waarmee je ruim vijfhonderd liter water per uur kunt zuiveren tot veilig drinkwater. Zonder een externe energiebron of chemicaliën; met alleen handkracht. Het idee komt van industrieel ontwerpers Rob van Opdorp en Maarten Willems. Inmiddels staan er bijna 300 Villagepumps in India, Indonesië, Maleisië, Mali, Nepal, Nigeria en Kenia. Vooral in waterrijke, tropische landen vindt de pomp zijn weg.

Product én bedrijf ontwikkeld
“Bij dit soort adviestrajecten zie je de ondersteuningsbehoefte van de ondernemer vaak verschuiven”, vertelt Joost. “Eerst lag de aandacht op de ontwikkeling van de Villagepump. Toen de eerste pompen een feit waren, begon Villagepump BV zich als bedrijf te ontwikkelen. Nu focus ik me op de algemene bedrijfsvoering en op logistieke en productievraagstukken, maar ook op internationale expansie. Voor de verkoop van de pompen doet het bedrijf contacten op met lokale distributeurs tijdens internationale beurzen. Met hen moeten goede afspraken worden gemaakt. Dat neem ik onder mijn hoede.”

Contract voor veel schoon water
Al enkele jaren heeft Villagepump nauwe banden met het Maleisische bedrijf Weida. Dit middelgrote beursgenoteerde bedrijf is erg geïnteresseerd in de lokale vermarkting van de westerse watertechnologie. Dat startte met de aankoop van een aantal demomodellen en mondde uiteindelijk uit in substantiële orders. Het enthousiasme van Weida vertaalt zich nu in een langdurige distributeurs- en licentieovereenkomst, waarbij het bedrijf de Villagepump lokaal mag produceren. Joost sprong in om het concept license agreement op te stellen, de juiste jurist in te schakelen voor het formaliseren van de overeenkomst en het uitonderhandelen en tot slot closen ervan.

Enerverende onderhandelingen
“Dat onderhandelen met Aziatische partners is echt een boeiende aangelegenheid. Partijen gaan net zolang door en komen terug op eerdere toezeggingen, totdat de ander het bijltje erbij neergooit. Dan weet iedereen dat de grens is bereikt en dat de tijd rijp is om de zaken vast te leggen”, licht de adviseur toe.

Tijdens de Singapore International Water Week 2016 is een ‘letter of intent’ getekend in het bijzijn van Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam), Jacques Werner (Nederlands ambassadeur in Singapore) en Lennard Silvis (directeur Nederlands Water Partnership). De ondertekening van de daadwerkelijke overeenkomst volgde op 1 oktober 2016.

Meer weten?
Ben je benieuwd naar alle ins en outs over het traject dat we samen met Villagepump doorlopen hebben? Wil je zelf een innovatie naar de markt brengen? Of heb je als bedrijf plannen om door te groeien? Onze adviseur Joost de Waard denkt graag met je mee.

Maak ook realiteit van jouw innovatie. Bel voor begeleiding

ir. Joost de Waard

06-27 08 55 39

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.

Betrokken adviseurs