Op stap met een duurzame ondernemer

Een week met RAW Paints

Zo doen we dat

15/08/2019

Willemijn Wortelboer timmert lekker aan de weg met haar onderneming RAW Paints, die ze samen met haar partner Paulus heeft opgericht. Met verscheidene webartikelen, nominaties en prijzen worden de ogen steeds meer gericht op het bedrijf. PIM-adviseurs Jeroen Biesbroek en Joep van Gelder helpen RAW Paints met het structureren van de organisatieactiviteiten en hebben tips gegeven voor de gesprekken met investeerders. Joep liep in de eerste week van oktober een aantal momenten met Willemijn mee.

Over RAW Paints

RAW Paints maakt verfpoeder. Dat is op zichzelf niets nieuws, maar RAW Paints onderscheidt zich met duurzaamheid van andere fabrikanten. Het poeder is gemaakt van minerale grondstoffen en is vrij van oplosmiddelen. RAW Paints heeft daarmee de schoonste verf van Nederland in handen. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de verfpoeder ook bijzondere eigenschappen ten opzichte van veel andere verfsoorten. Zo heeft het poeder een hoge UV-bestendigheid en hecht het zeer goed op vochtige oppervlakken. Hierdoor is minder onderhoud nodig na het verven. Bovendien vindt er minder verspilling plaats; het poeder kan veel langer bewaard worden dan verf zelf, dat het vaak maar maximaal één of twee jaar volhoudt.

Het idee voor RAW Paints ontstond toen Paulus in 2012 verf importeerde vanuit Venezuela naar Curaçao. Hij verbaasde zich over de inefficiëntie bij dit transport. De verf bestond namelijk voor zo’n 60 procent uit water. Hij vroeg zich daarom af of het mogelijk was om het water pas toe te voegen op het moment dat hij zou gaan schilderen. Na jaren van experimenteren – hij ontmoette in de tussentijd Willemijn – was het in 2015 gelukt om een verfpoeder te ontwikkelen. Er waren geen stabilisatoren of conserveringsmiddelen nodig. In 2016 ontdekte Paulus de perfecte mix met water en in 2017 begon de verkoop van de verf echt te lopen. In de tussentijd heeft RAW Paints diverse formules ontwikkeld voor alle soorten muren, zowel binnen als buiten. Ook zijn er inmiddels veel meer kleuropties dan het aanvankelijk gecreëerde wit. Alle mooie ontwikkelingen zijn niet onopgemerkt gebleven.

The Guts Award

Op dinsdag 2 oktober stond in het pittoreske Nieuw-Vennep The Guts Award op het programma. De derde editie van dit door het Businesspark Nieuw-Vennep Zuid georganiseerde evenement vond plaats bij Pieter Smit. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het vervoeren van artiesten en het opbouwen en technisch realiseren van onder andere theater- en sportevenementen in heel Europa. Gasten werden als echte sterren ontvangen met eerst een korte rondleiding door een van de tourbussen en daarna een glas champagne. Bij binnenkomst viel meteen het bijzondere podium op dat midden in de zaal prijkt. Dit podium was gemonteerd op de platte achterzijde van een truck. Aan weerszijden bevonden zich tribunes.

“Waar moet ik nu gaan staan? En welke kant moet ik opkijken?” vroeg Willemijn zich hardop af. Ze was stiekem toch wel een beetje zenuwachtig en heeft door de drukke periode rondom de Accenture Innovation Awards en de VT Wonen&Design Beurs, waar ze op dat moment snel vandaan kwam gesjeesd, nauwelijks tijd gehad om zich voor te bereiden. Ze mocht als laatste van de vijf deelnemers aantreden en kon goed kijken hoe haar voorgangers het deden. In vijf minuten stelde Willemijn RAW Paints voor aan het aanwezige publiek. Dit deed ze zoals altijd zelfverzekerd; de zenuwen waren niet meer te zien. Toch was ze niet helemaal tevreden: “Doordat ik die microfoon vasthield, kon ik mijn kaartjes niet goed omwisselen. Ik vond het ook lastig om zo lang te moeten pitchen. We hebben onlangs een training gekregen voor de Accenture Innovation Awards en daar heb je veel korter de tijd om te pitchen. Dat zorgt voor een andere dynamiek”.

“Wat had ik beter kunnen doen?” vroeg Willemijn aan mij. “Het was heel goed hoe je het woord guts gebruikte in je pitch, om te laten zien waarom jij die prijs verdient. Ik denk wel dat je de uniciteit van jullie product prominenter had kunnen positioneren. Dat jullie verf VOS-vrij is zal weinig aanwezigen iets zeggen, dus waarom zou je je niet richten op de bijzondere eigenschappen?”, antwoordde ik. Willemijn was het ermee eens. “Ik ben heel blij met de tips die jij en Jeroen mij altijd geven”, zei ze met een lach.

Na een intermezzo van Fred Teeven, die na zijn politieke carrière niet alleen als buschauffeur, maar ook als ondernemer aan de slag is gegaan, was het tijd voor de bekendmaking van de winnaar. Helaas geen prijs voor RAW Paints dit keer, maar, zo zei Willemijn: “Het was wel een goede leerervaring om mijn pitch verder aan te scherpen en voor zo’n groep mensen te staan”. Na afloop reden we samen terug naar Amsterdam, waar Willemijn snel weer naar de VT Wonen&Design Beurs moest. Ik zou haar daar later die week nog opzoeken.

Accenture Innovation Awards

De Accenture Innovation Awards zijn inmiddels al een aantal jaren een toonaangevende prijs voor ondernemers. Op acht thema’s strijden zij met elkaar om de felbegeerde titel. In Rotterdam was Innovation Expo op donderdag 4 oktober het toneel voor de halve finales. Per thema traden tien halve finalisten aan. Daarmee was het totale aantal pitches van de dag liefst tachtig. Een lange zit dus. RAW Paints deed mee bij het thema ‘Climate’. Een pitch die qua lengte niet in de buurt kwam van die tijdens The Guts Award wist de juryleden te overtuigen dat RAW Paints een plaats in de finale verdient. Willemijn was blij met het korte format en op de vraag hoe ze het vond gaan kon ze een nog korter antwoord geven: “Het ging beter dan dinsdag”. In de finale op 2 november neemt Willemijn het onder meer op tegen Coolfinity, een andere onderneming die we vanuit PIM ondersteuning bieden. Daarmee is PIM goed vertegenwoordigd tijdens de finale en daar zijn we vanzelfsprekend trots op.

VT Wonen&Design Beurs

De namiddag en vroege avond van vrijdag 5 oktober markeerden voor velen het begin van het weekend, maar niet voor Willemijn en RAW Paints. Al de hele week gaven zij acte de présence op de VT Wonen&Design Beurs. Willemijn had mij uitgenodigd om langs te komen tijdens het evenement voor ‘Family & Friends’. Tussen de weinig innovatieve bedrijven in wist RAW Paints zich uitstekend te positioneren. De stand viel op doordat deze van pallets was gemaakt. Daarmee straalde RAW Paints, in tegenstelling tot de meeste andere aanwezige partijen, precies uit waarvoor zij staat: duurzaamheid. Dit zag er verfrissend en RAW uit.

De stand van RAW Paints had veel bekijks. Bezoekers konden hun favoriete kleurmix kiezen en winnen. Zij werden eveneens getrakteerd op overheerlijke hapjes, klaarblijkelijk een tweede talent van Paulus naast het ontwikkelen van verfpoeder. Hoewel de hapjes even leken af te leiden van de reden waarom RAW Paints hier was, waren ook de recensies over het product lovend. “Ontzettend gaaf om te zien dat een ogenschijnlijk vervuilend product als verf kan worden omgetoverd tot iets dat bijdraagt aan duurzaamheid”, zei een van de aanwezige bezoekers. “Hoeveel kleuren hebben jullie?” vroeg een ander. Willemijn: “Dat hangt ervan af welke van onze producten je gebruikt. Sommige varianten zijn alleen in mat wit te krijgen. Andere hebben verschillende kleuren. Je ziet ze hier ook op de bar staan (zie foto, red.). In totaal gaat het om zo’n veertig kleuren”.

Gaandeweg de avond hielden veel mensen het voor gezien. Ze waren de banken, tafels, lampen en bedden beu. Bij RAW Paints bleef het lang druk. “Het gaat allemaal zo hard. Er is zoveel enthousiasme voor wat we doen. Dat is ontzettend leuk”.

Al met al was het een drukke, maar vooral ook leuke week, waarin Willemijn RAW Paints verder op de kaart heeft gezet en veel mensen heeft kunnen enthousiasmeren voor haar producten. Ook heeft ze veel nieuwe contacten kunnen leggen en nieuwe kennis en ervaringen opgedaan die haar verder zullen helpen om haar bedrijf verder te laten groeien. Jeroen en ik zijn trots dat we aan het succes van RAW Paints een bijdrage mogen leveren. Ben jij ook benieuwd hoe we je vanuit PIM kunnen helpen? Neem dan contact met me op.

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.