Bedrijf starten en samenwerken met strategische partner; hoe doe je dat?

Joost de Waard hielp Tconsult met onderhandeling en contractvorming

Zo doen we dat

22/05/2017

Stel: je bent eigenaar van een goed lopend bedrijf en wilt een product ontwikkelen binnen een nieuwe onderneming. Hoe gaat zoiets in zijn werk en hoe maak je dit proces tot een succes? Met de juiste strategische partner, onderhandelingen en contracten? Het is de praktijk van Tconsult, dat adviseur Joost de Waard onlangs om support hierbij vroeg.

Sinds 2008 bedenkt Tconsult vernieuwende oplossingen voor de logistieke wereld, zoals de printapp Print Panther en de scanapp Scangaroo. De meest recente innovatie is TellApe, een app die de administratie rondom emballage een stuk makkelijker. Om deze app gefinancierd te krijgen en goed in de markt te zetten, was samenwerking met een strategische partner de beste keuze. “En daaruit vloeide als bijna vanzelfsprekend het opzetten van een nieuw gezamenlijk bedrijf voort”, vertelt Joost de Waard.

Uitdagend pad
Hij vervolgt: “Zo’n traject is heel uitdagend. Want er komt aardig wat bij kijken om tot een nieuwe entiteit te komen en daarbij als klein innovatief bedrijf samen te werken met een grote internationale partij. Het vraagt om afstemming over en weer over belangen en verwachtingen, maar ook om bijvoorbeeld een goede bedrijfswaardering. Ik heb er de afgelopen maanden bij geholpen, met aan mijn zijde een aantal andere experts van KplusV.”

Aftrap aan tafel
In eerste instantie schoof de adviseur aan de onderhandelingstafel aan. “Dat begon met een uitgebreide kennismaking tussen Tconsult en de strategische partner, waarna we met elkaar de uitgangspunten voor samenwerking vaststelden. Beide partijen hadden een dergelijk proces nog niet eerder meegemaakt. En dat betekende dus: ontdekken, aftasten, wikken en wegen. Daaruit volgden een ‘letter of intent’ met basisafspraken voor de samenwerking, maar ook de waardering van de nieuwe onderneming en de manier waarop de partner zou instappen”, vat Joost de aftrap van het traject samen.

Supersnel en succesvol
Het eindresultaat is een samenwerking waarin zowel het startende als het investerende bedrijf zich volledig kan vinden. “Inmiddels zijn de lancering van de nieuwe onderneming en de ontwikkeling van de emballage-app een feit”, voegt Joost toe. “Samen hebben we écht een supersnel en succesvol proces doorlopen. Ik ben er trots op dat we als KplusV ons steentje hieraan konden bijdragen en de ondernemer hebben bijgestaan in de onderhandelingen en contractvorming.”

Ins en outs?
Ben je benieuwd naar onze precieze support aan Tconsult? Of heb je zelf plannen om een nieuw bedrijf op te zetten óf om je huidige onderneming te laten doorgroeien? Bel of mail gerust met onze adviseur Joost de Waard. Hij vertelt je graag heel veel meer.

Lees ook eens onze eerdere publicatie; over de weg die we samen met Villagepump bewandelden van nationale innovatie tot internationaal succes.

Bedrijf starten of doorontwikkelen? Ik help graag mee

ir. Joost de Waard

06-27 08 55 39

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.