Medtech-innovatie: een neus die ziektes ruikt

Succesvol innovatiemanagement; van bedrijfsvoering tot crowdfunding

Zo doen we dat

11/11/2014

Stel je toch eens voor: dat er een ‘neus’ is, die kan ruiken of je ziek bent? Deze gedachte wordt werkelijkheid, met de introductie van Aeonose. Als een patiënt in dit apparaat blaast, heeft hij binnen vijftien minuten een diagnose. The eNose Company staat aan de wieg van deze innovatie. KplusV denkt mee; van bedrijfsvoering tot crowdfunding. 

De geschiedenis van Aeonose begint al in 2000. Toen baarde de schildersziekte ons land zorgen. Schilders gebruikten verf met agressieve oplosmiddelen, die na langdurig inademen het zenuwstelsel aantastte. Als reactie hierop vroegen ministerie en medische wereld om een apparaat dat de concentratie van oplosmiddelen in verf kon ruiken. Die elektronische neus kwam er nooit, omdat schilders overgingen op watergedragen verf. Maar de medische wereld was nog steeds geïnteresseerd.

Revolutie in gezondheidszorg nadert
Ruim tien jaar en vele studies later introduceerde The eNose Company het prototype van Aeonose. Dit apparaat heeft zichzelf inmiddels bewezen: het kan snel en betrouwbaar een aantal vormen van kanker en tuberculose vaststellen door de adem van een patiënt te analyseren. Een revolutie in de gezondheidszorg nadert, als artsen op grote schaal gebruik gaan maken van deze goedkope én patiëntvriendelijke methode.

De geestelijk vaders van The eNose Company zijn André Elands, Jan-Willem Gerritsen en Henny Oord. Volgens André was 2013 het jaar waarin allerlei deuren opengingen voor hun vinding: “Daar zorgden de studies voor, die we in rap tempo oppakten en die veelbelovende testresultaten opleverden. Maar dat ontstond ook zeker dankzij de support van KplusV. Onze presentatie bij MedtechPartners bracht ons in contact met veel partijen, waaronder de Rabobank. Dat spoor leidde ons naar Money Meets Ideas en vervolgens naar meerdere investeerders.”

Crowdfund-opbrengst: boven verwachting
En het balletje rolde verder voor nog meer financiering. “Want gedegen vervolgstudies, een vlotte marktintroductie en nieuwe pilots vragen om veel financiële middelen. Door een crowdfund-campagne samen met Zorgfunders en via Oneplanetcrowd hebben zo’n 120 partijen ons weten te vinden met in totaal bijna € 400.000. Dat was echt boven alle verwachtingen: we hoopten € 250.000 op te halen. Onlangs heeft KplusV ook een lijntje gelegd naar RedMedtech Ventures, voor een lening”, vertelt André.

“Wat ons betreft was KplusV de meest professionele club van alle adviesbureaus die we zijn tegengekomen. De adviseurs hebben kennis van zaken, spelen kort op de bal en geven onomwonden feedback. Ons businessplan is mede dankzij hen gebouwd, aangepast en professioneel geworden. Voor ons was het een kruisbestuiving van ideeën, wat de weg vrijmaakte voor extra mogelijkheden en kansen.”

Internationale uitrol
Wat de toekomst brengt? “We staan met Aeonose aan de vooravond van een spannende marktintroductie. Volgend jaar gaan drie Nederlandse ziekenhuizen werken met onze ‘neus’. Daarbij geruggensteund door de specialisten, raden van bestuur en zorgverzekeraars. Zo maken we onszelf klaar voor 2016 en 2017. Dan willen we eerst breed uitrollen in ons eigen land, daarna met tuberculose aan de slag in de derde wereld en tot slot van toegevoegde waarde zijn in alle westerse landen.”

Van innovatie naar succes
Wil jij jouw innovatie ook succesvol naar de markt brengen? KplusV denkt graag met je mee. Met advies en ondersteuning. Via bijvoorbeeld onze innovatienetwerken kunnen we je helpen aan strategische partners en de benodigde financiering. Omdat geen enkele innovatie hetzelfde is, maken we per keer een route op maat.

Interesse gewekt? Bel of mail dan eens met onze adviseur Lisanne Wiggers.

"Mijn drijfveer? Het creëren van zowel economische waarde als maatschappelijke impact."

Joep Welschen

06-21 533 793

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.

Onze ecosystemen

KplusV bedenkt, initieert, bouwt en ontwikkelt ecosystemen. Onze rol is daardoor heel divers. Van projectmanager en beheerder tot adviseur en uitvoerder.