Uniek 3D-kunstwerk ontspruit uit open innovatie

Vanaf 15 januari te zien in Huis van Hilde

Zo doen we dat

12/01/2015

Een bijzonder kunstwerk van ruim één vierkante meter. Compleet vervaardigd met behulp van 3D-printers. En vanaf 15 januari te zien in het nieuwe archeologiecentrum van Noord-Holland: Huis van Hilde. Dat is het resultaat van het open innovatie-traject, waarvoor de provincie begin 2014 KplusV in de arm nam.

Met dit traject wilde de provincie de 3D-printgemeenschap in Noord-Holland bij elkaar brengen en uitdagen om samen een uniek product te ontwikkelen. De eerste stap daarbij was de zoektocht naar een geschikte ontwerper. Die werd gevonden op de Gerrit Rietveld Academie: derdejaars student Waël el Allouche, die zijn fascinatie voor de digitale wereld wilde vertalen naar een fysieke creatie.

Opgeblazen bodemmonster
Waëls ontwerp is gebaseerd op een minuscuul bodemmonster, afkomstig uit een oude zandlaag. Een CT-scan heeft dit monster opgeblazen tot vier objecten van in totaal zo’n 1,2 bij 1,2 meter. Door zijn grootte en complexiteit was het niet eenvoudig het ontwerp om te zetten naar onderdelen die zich laten 3D-printen. Daarom werd de samenwerking gezocht met de TU Delft en de Hogeschool van Amsterdam. Via hun kennis en netwerk kwamen verschillende partijen in beeld, die later een rol konden spelen bij de uitwerking.

open innovatie 3dIn september vorig jaar kreeg de Noord-Hollandse 3D-printgemeenschap het definitieve ontwerp van het kunstwerk te zien. Uitdagende vraag aan hen was: hoe kunnen we met elkaar dit ingewikkelde product maken? Uiteindelijk werden de vier objecten opgeknipt in bijna tweehonderd modules en in tweeëneenhalve maand tijd gedigitaliseerd en geprint op verschillende plekken in de provincie. Na de opening van Huis van Hilde (Castricum) op 15 januari is het eindresultaat voor iedereen te bewonderen.

En de rol van KplusV?
Wij hebben het volledige traject gemanaged. Van het vinden van de ontwerper, het samenbrengen van de juiste partijen en het bewaken van de voortgang tot de daadwerkelijke productie en installatie van het kunstwerk. Daar zijn we ook goed in: in het inrichten en coördineren van innovatieprocessen. Voor overheden, maar ook zeker voor start-ups, het MKB of kennisinstellingen.

Interesse? Omdat uzelf een idee wilt uitwerken tot een product? Onze adviseur Joost de Waard denkt graag met u mee.

Op het snijvlak van creativiteit, technologie en business development voel ik me thuis

ir. Joost de Waard

06-27 08 55 39

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.