Meer Impact Investing

Een voorwaarde voor een rooskleurigere toekomst van werk

In gesprek met

03/04/2018

Wat is impact investing? En waarom is het belangrijk? Adviseur Joost Clarenbeek lichtte op de WERKtop2018 toe waarom bedrijven aan impact investing moeten doen en waarom de groei van impact investing onvermijdelijk is. Dit artikel is een bewerking van de tekst die hij daar uitsprak.

Ik heb de afgelopen jaren heel wat sociaal ondernemers mogen begeleiden. Wat opvalt? De enorme variatie in sociaal ondernemerschap:

  • van hergebruik legosteentjes tot aquaponics; groenten en vis telen in een gesloten kringloop.
  • van leefkrachthotel tot meubelstoffeerderij.
  • van tosties tot ‘healthy aging’.

Allemaal inspirerend. En dagelijkse bewijzen dat het kan: maatschappelijke impact combineren met geld verdienen. Want het feit dat veel van deze bedrijven succesvol zijn, bewijst dat. Sociaal ondernemerschap kan werken, maar tegelijkertijd is het nog altijd iets waar veel vragen en onduidelijkheid over bestaan. Wat is het? Zijn andere ondernemers asociaal dan? Een aanzienlijk deel van mijn werkweek is gericht op het beantwoorden van dergelijke vragen. En gelukkig is een ander deel er op gericht om te laten zien dat sociaal ondernemerschap kan werken. Daarmee wordt de ‘bubbel’ waarin ik vast en zeker zit, langzaam groter. En zo gaat sociaal ondernemerschap als iets bijzonders, als iets nieuws, voorbij. In de economie van morgen zal het steeds meer voor zich spreken dat ondernemen twee doelen dient; iets doen waar de wereld beter van wordt én geld verdienen. Voor mij is dat inmiddels wel helder. Maar we zijn er nog niet.

Impact investing in cijfers

Om te starten of te groeien blijft kapitaal noodzakelijk. Wat cijfers: de institutionele markt in Nederland is 2800 miljard euro (beleggers en vermogensbeheerders). Daarvan is 1% als impact belegging aan te merken. Drie jaar eerder was dat 0,3% (Eurosif 2014, 2016). We gaan de goede kant op? Ja, maar het moet natuurlijk veel sneller, want impact investing is belangrijk!

Zo hebben grote gemeenten in Nederland het thema sociaal ondernemerschap hoog op de agenda staan. Zij voelen als ‘eerstelijns overheid’ direct de noodzaak sociaal ondernemerschap te bevorderen. De maatschappij van nu vraagt ook dat kapitaalverschaffers en investeerders zich aanpassen. Grote investeerders zijn, qua mindset maar ook qua organisatiemodel, nog onvoldoende gericht op het belonen van impact. Investeringsbeleid is wel steeds meer gericht op het voorkomen van schade, maar dat is echt wat anders. De volgende stap is dat je met je investeringen ook echt maatschappelijk rendement probeert te realiseren, naast economisch rendement. Als beleggers, banken, vermogensbeheerders en grote corporates zich niet meer richten op impact investing gaan ze een V&D-achtige toekomst tegemoet. Mijn overtuiging is dat de groei van impact investing – gelukkig – wel zal toenemen. Doordat er betere circulaire en sociale verdienmodellen komen, maar ook omdat de maatschappij dat eist. Waardoor de toekomst voor social firms en inclusief werk rooskleuriger wordt.

"Leren kennen van de (on)bewuste motivatie van mensen biedt kansen voor het duurzaam veranderen van gedrag."

Msc. Loes Nijskens

06-11 06 16 71

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.