Gemeentelijke fusie? Succesvol in deze zes stappen

Whitepaper

02/01/2018

Gemeentelijke fusie? Dit whitepaper duidt in 6 stappen hoe samenwerking tussen gemeenten succesvol wordt

Meer kwaliteit, minder kwetsbaarheid en lagere kosten. Enkele van de voordelen van het fuseren van gemeenten en vaak de vertrekpunten voor gemeenten om te gaan samenwerken of fuseren. Maar de weg naar zo’n gemeentelijke fusie is complex. Om de finish gezamenlijk en succesvol te bereiken, adviseren we je deze zes stappen. Zo kun je als gemeente betere keuzes maken en vergroot je de slagingskansen van het traject.

In onze whitepaper ‘Succesvol samenwerken voor gemeenten in zes stappen’ gidsen we je door deze zes stappen. Het doel? De voordelen van gemeentelijke fusies maximaal benutten en het proces stroomlijnen.

  1. Zelfanalyse
  2. Zoektocht naar partners
  3. Visie en doelen op papier
  4. Inrichting samenwerking
  5. Samenwerking in bedrijf
  6. Evaluatie

Alleen gemeentelijke samenwerking?

Een gemeentelijke fusie is de ultieme vorm van gemeentelijke samenwerking, maar zeker niet de enige. Veel gemeenten vergroten hun efficiëntie door samen te werken met andere gemeenten. Enkele gemeentelijke taken worden dan neergelegd bij een gezamenlijke organisatie of intergemeentelijk orgaan. Maar hoe waarborg je voldoende democratische controle in zo’n situatie? Daarvoor vind je hier een handreiking.

Herindeling wel de moeite waard?

Een vraag die prominent in beeld is en blijft: wegen de voordelen van een herindeling wel op tegen de nadelen? Het antwoord hangt af van wie je het vraagt. Sommige gemeentelijke fusies zijn succesvoller dan andere. In hoeverre een fusie succesvol wordt, heeft een gemeente goeddeels in eigen hand. Met deze whitepaper helpen we je op weg om een succesvol fusietraject vorm te geven.

Whitepaper gemeentelijke samenwerking downloaden? Vul je gegevens in en download het whitepaper.

  • naam@organisatie.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?
Overweegt je gemeente een fusie of samenwerking? En heb je hierbij een sparringpartner nodig? Henry Potman gaat graag me je in gesprek.

Als gemeente fuseren of samenwerken? Ik denk graag mee

dr. Henry Potman

06-27 08 55 04

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.

Betrokken adviseurs