Rozet: stevig ‘fundament’ voor cultureel ondernemen

Ria Oudega (Bibliotheek Arnhem) over de nieuwe samenwerking in kennis, cultuur en educatie

In gesprek met

04/09/2013

“We hoeven geen vrienden te worden, maar wél hele goede partners”, zegt Ria Oudega, directeur van Bibliotheek Arnhem. De bibliotheek is één van de vier ‘hoofdbewoners’ die net neergestreken zijn in Rozet, een opmerkelijk mooi gebouw in het centrum van Arnhem waarin kennis, cultuur en educatie samenkomen. “Het was geen makkelijk proces om dat partnerschap op te tuigen”, weet de directeur. Waar liggen de valkuilen?

Samen met de Bibliotheek zijn het Erfgoedcentrum, Kunstbedrijf Arnhem (cultuureducatie) en de Volksuniversiteit de hoofdbewoners van Rozet, een architectonisch hoogstandje van de bekende Neutelings Riedijk Architecten. Naast deze organisaties zijn Restaurant Lounge Bar Momento en kunstuitleen ToArt vaste bewoners van het gebouw.
De vier hoofdbewoners hebben Stichting Beheer Rozet opgericht, die verantwoordelijk is voor alle zaken die direct met het gebouw verband houden. Van ICT tot schoonmaak, van verhuur van ruimtes tot beveiliging/veiligheid.

De opvallende Binnenstraat (een enorme trap met vitrines, lichtkranten, boekenkasten en lichtbakken) verbindt alle functies met elkaar en biedt tegelijkertijd toegang tot alle partners. Dat illustreert meteen de opzet. Een preview van een tentoonstelling, een poster van een evenement, een speciale boekenselectie, objecten van het Erfgoedcentrum, films, kunstwerken, voor alles is een plek. Ria Oudega licht toe: “Zie Rozet als een warenhuis met verschillende functies in plaats van als een winkelcentrum met aparte ‘winkels’. Rozet is een totaalbeleving, geen verzameling eenheden.”

Andere vertrekpunten
Hoe mooi Rozet er ook uitziet en hoe goed het financiële plaatje al is: de betrokken partijen moesten elkaar echt ‘vinden’ in de afgelopen jaren. Dat was verre van makkelijk. Ria Oudega ziet dat als niet meer dan logisch: “Alle organisaties hebben een eigen dynamiek, cultuur, grootte, etc. Daarbij komt dat de ene organisatie wel zelfstandig is en een andere maakt nog deel uit van de gemeente, de een is al langer actief in ondernemend denken en handelen dan een ander, enzovoorts. Door zulke verschillen handel je anders, denk je anders en benader je elkaar anders.”

‘Wat wilden we ook alweer?
In de gezamenlijke, verkennende gesprekken kwamen alle partijen tot de conclusie dat die verschillende vertrekpunten het optuigen van goed partnerschap lastig maken. “Dan heb je een externe en onafhankelijke, ondersteunende partij nodig. Anders wordt het regelmatig getouwtrek en verlies je uit het oog waarom het uiteindelijk draait: een bredere groep bezoekers trekken en het aanbod aan activiteiten verbreden, verrijken en verdiepen.”

Kenmerkend voor Ria Oudega zelf lijken een grote drive en een ondernemende grondhouding: “Ik leg de lat vaak behoorlijk hoog en wil graag tempo maken, en tijdens besprekingen moest ik me daarom soms inhouden. Ik vind dat niet makkelijk, maar dat maakt het juist leerzaam. Je moet over je eigen grenzen heen leren en durven kijken en samen in beeld houden wat je ook alweer wilde.”

Zonder hulp hadden we het niet gered
De vier Rozet-bewoners namen KplusV in de arm om hen te ondersteunen. “We hadden die onafhankelijke partij nodig”, vervolgt de directeur. “KplusV heeft soms hete kolen uit het vuur gehaald in de gesprekken, heeft geholpen ons met elkaar te verbinden, ons gecoacht in soms ingewikkeld overleg met de gemeente een financiële doorlichting gedaan en adviseert ten aanzien van een verdienmodel. Ik kan niet anders zeggen dan dat de KplusV-ers ons bij al die aspecten deskundig hebben geholpen. Zonder die ondersteuning waren we niet zover geweest als we nu zijn.”

Ria Oudega is zichtbaar trots en betrokken. Als ze door het prachtige gebouw loopt voor een rondleiding, schiet ze tussen neus en lippen door even een medewerker aan: “Weet je of die ene handenblazer op de toiletten op de eerste verdieping al is vervangen?” De medewerker beaamt dit. “Ja”, licht Ria toe, “Het zijn niet alleen de grote lijnen, maar juist ook de kleine dingen waar het bij onze bezoekers om gaat.”

Rozet ligt vlakbij het Centraal Station in Arnhem en is ook voor (architectuurliefhebbers) van buiten de regio een bezoek waard. Kijk voor meer info op www.rozet.nl.

Wil u meer weten over KplusV en begeleiding rond Cultureel Ondernemerschap, neem dan contact op met Marco de Weger.

Als culturele instelling ook ondernemend aan de slag? Neem contact op met

KplusV

Waar staat KplusV voor?

Samen met onze klanten creëren wij innovatieve oplossingen voor vraagstukken die er maatschappelijk en economisch toe doen. We initiëren, adviseren en realiseren. Altijd onafhankelijk, gedreven en inspirerend. Onze kracht schuilt daarbij in onze aanpak: een stevige mix van bedenken, verbinden en doen.