Op bezoek bij de Bovengrondse Vakschool
Afgelopen week was ik op uitnodiging van de directeur van het Nationaal Programma Heerlen-Noord, Ron Meyer, op bezoek bij de Bovengrondse Vakschool (BVS). Heel fijn om na mijn vertrek 2 maanden geleden bij Scalabor weer in een ontwikkelbedrijf rond te lopen. En wat voor een ontwikkelbedrijf! Ik ben echt onder de indruk van hoe ze daar de zaken hebben opgezet en ingericht; zodra je een uitkering aanvraagt kun je aan de slag bij de BVS waar je kan kiezen uit een scala aan banen en opleidingen. Hier volg je een gestructureerd ontwikkelpad en binnen een jaar word je begeleid naar passend werk bij een grote groep van werkgevers die de weg naar het ontwikkelbedrijf hebben gevonden. Op die manier wordt er maximaal ingezet op ontwikkeling en de doorstroom naar werk voor wie dat kan. Een voorbeeld van hoe een ontwikkelbedrijf moet functioneren en een belangrijke bijdrage levert aan de arbeidsmarkt.
Ontwikkelbedrijven zijn onmisbaar
Nu is de BVS natuurlijk niet de het enige ontwikkelbedrijf dat zo goed functioneert. In totaal zijn er in het hele land zo’n 100 ontwikkelbedrijven waarvan een deel – zoals bijvoorbeeld Scalabor – al getransformeerd is van de traditionele sociale werkplaats naar ontwikkelbedrijf waarbij de focus niet meer ligt op het behoud van eigen werkzaamheden, maar waarbij deze werkzaamheden worden gebruikt om medewerkers en deelnemers aan opleidingstrajecten te ontwikkelen en door te laten stromen naar de reguliere arbeidsmarkt. En wanneer dat (nog) niet mogelijk is, een werkplek aan te bieden in een meer beschutte omgeving. Daarmee is het moderne ontwikkelbedrijf een cruciale schakel tussen werkzoekenden die wat meer begeleiding nodig hebben en werkgevers die vacatures moeten invullen. De expertise van het ontwikkelbedrijf in zowel het opleiden als de begeleiding van mensen draagt daarmee bij aan het tegengaan van krapte. In dat kader blijft het ongelofelijk dat er allerlei regio’s in Nederland zijn waar het ontwikkelbedrijf nog geen vaste zetel aan tafel heeft in de regioberaden van de arbeidsmarktregio’s en geen deel uitmaakt van de nieuwe regionale werkcentra!
Zorg dat het geld goed terecht komt
Wellicht is de reden daarvan dat er toch ook nog ontwikkelbedrijven zijn die de transformatie van productiefaciliteit en werkgever naar opleider en bemiddelaar nog niet gemaakt hebben. Om te zorgen ook zij die slag gaan maken, heeft de overheid veel geld vrijgemaakt voor de komende jaren. En deze maand is de eerste tranche van €35 miljoen over gemaakt aan gemeenten. Heel goed nieuws! Het is dan echter wel zaak dat dit geld ook daadwerkelijk terechtkomt bij de sociaal ontwikkelbedrijven. Want omdat het geld enerzijds niet geoormerkt is en er geen verplichting is voor gemeenten om te rapporteren over wat er met het geld gebeurt en gemeenten anderzijds op allerlei terreinen tekorten binnen de begroting kennen, zou het zo maar kunnen gebeuren dat het geld aan andere zaken besteed wordt. Aan ontwikkelbedrijven maar ook aan werkgevers- en werknemersvertegenwoordigingen binnen de arbeidsmarktregio’s de taak om ervoor te zorgen dat dit budget inderdaad wordt besteed aan de transformatie van het ontwikkelbedrijf zodat meer kwetsbare werkzoekenden op de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. En dan is het niet meer dan logisch dat de ontwikkelbedrijven ook standaard aan tafel zitten in de regioberaden en de regionale werkcentra!