Loonwaardemetingen en loonkostensubsidie
Het was slechts een minuscuul onderdeel van de 286 pagina tellende voorjaarsnota. Acht regels, één alinea. Maar het was een bericht waar ik ongelofelijk blij - en ook een klein beetje trots - van werd. Het gaat namelijk over een aanpassing in de regelgeving van de loonkostensubsidie. Hier hebben we in de afgelopen jaren in samenwerking met verschillende organisaties aandacht voor gevraagd. Een aanpassing die wat mij betreft een start is van een grotere stelselwijziging. Een aanpassing die veel verder gaat dan extra geld voor ontwikkelbedrijven en gemeenten om meer mensen met een grote begeleidingsbehoefte aan het werk te helpen.
Wat is loonkostensubsidie?
Loonkostensubsidie is de subsidie die een werkgever krijgt als compensatie voor verminderd arbeidsvermogen wanneer hij iemand met een grotere begeleidingsbehoefte aanneemt. Om de hoogte van de subsidie vast te stellen doet het UWV een loonwaardemeting. Na een aantal tests en inspectie van de werkplek wordt dan bepaald hoeveel arbeidsvermogen een medewerker heeft. Periodiek wordt vervolgens een hertoetsing gedaan.
Problemen met de huidige regeling
Mooi geregeld toch? Niet echt. Want hoe zou jij het vinden om iedere paar jaar te horen hoeveel jij waard bent? Dat werkt toch enorm demotiverend? En hoe stel je sowieso vast dat iemand een arbeidsvermogen van 63% heeft? Komt bij dat het UWV het hartstikke druk heeft met andere werkzaamheden waardoor de metingen nogal eens op zich laten wachten. Omdat de meting iedere paar jaar wordt uitgevoerd, weet de werkgever niet waar hij op de langere termijn aan toe is. Sterker nog, wanneer de werkgever de werkplek en het werk keurig heeft aangepast aan de werknemer, is de kans groot dat hij bij een volgende meting te horen krijgt dat de medewerker 100% geschikt is voor deze baan en dat de subsidie dus op 0 gezet wordt.
Voorstel voor verbetering
Zo'n loonwaardemeting en loonkostensubsidie werkt dus in de praktijk niet voor de werknemer, niet voor de werkgever en niet voor het UWV. Dat moet beter kunnen. Zeker wanneer we weten dat de gemiddelde loonwaarde bij die metingen 54% is. Hoe eenvoudig is het dan om de subsidie standaard op 46% te zetten? De overheid kost het geen cent extra, werknemer en werkgever weten waar ze aan toe zijn en het UWV kan zich met belangrijkere zaken bezig houden.
Nieuwe stap in de voorjaarsnota
De stap die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de voorjaarsnota aankondigt, is dat ze de loonkostensubsidie van medewerkers die vallen onder de regeling beschut werk - medewerkers met een grote begeleidingsbehoefte en een loonwaarde van zo'n 35% - standaard op 70% zetten. Geen keuring, geen herkeuring. Echt heel goed nieuws! Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat helpen om meer kwetsbare werkzoekenden via de ontwikkelbedrijven aan het werk te krijgen bij reguliere werkgevers. Neem de drempels weg, maak het administratief eenvoudiger en kijk naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. Een mooie eerste stap van een wijziging in het systeem. En de logische vervolgstap om dit ook voor alle andere mensen die in aanmerking komen voor subsidie te doen gaat straks vast ook lukken!