Aanbieding van het rapport
Namens het Nationaal Fonds Kinderhulp mocht ik staatssecretaris Jurgen Nobel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het rapport “Armoedestress voor kinderen en jongeren in Nederland; basisvoorzieningen onder druk” aanbieden. In dit rapport constateert Kinderhulp dat de aanvragen voor basale zaken zoals een matras om op te slapen, een fiets, menstruatieartikelen of een bril, voor gezinnen die dit zelf niet kunnen betalen, in het afgelopen jaar met 40% zijn toegenomen. Ongelofelijk dat dit in een van de rijkste landen ter wereld gebeurt! En dit is dan ook precies waarom Kinderhulp, een van de grotere goede doelen in Nederland, geld ophaalt via allerlei acties zoals de landelijke collecteweek en het tv-programma Scrooge Live.
Armoede en stress
Armoede is daarbij meer dan het ontbreken van geld alleen. Uit onderzoek van hoogleraar kinderarmoede Nicole Lucassen en lector kinderarmoede Mariëtte Lusse weten we dat armoede ook zorgt voor stress. Zodanig dat je aan niets anders meer kan denken dan de dag doorkomen. “Wij zijn aan het overleven,” zei een van de jongerenambassadeurs die mee was naar het bezoek met de staatssecretaris. Voor wie zich daar niets bij kan voorstellen; download het spel Uitweg in je favoriete app-store. Door het spelen van dat spel krijg je mee wat die stress met jou doet. Het hielp mij in ieder geval om het beter te begrijpen.
Kansenongelijkheid en de arbeidsmarkt
Maar wat heeft dit te maken met de arbeidsmarkt? Veel, heel veel. Het ontbreken van basisvoorzieningen zorgt voor kansenongelijkheid. En dat zorgt er weer voor dat kinderen die in armoede opgroeien en armoedestress ervaren zich niet ontwikkelen als hun leeftijdsgenoten en daarmee niet de kansen krijgen die anderen krijgen. Kansen om hun school af te maken, kansen op een goede vervolgopleiding, kansen op een goede baan. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Gelukkig maar. Hollywoodfilms genoeg over hoe armoede juist zorgde voor een extra drive om iets te bereiken. Maar dit blijven uitzonderingen. En dus moeten juist deze jongeren soms even geholpen worden met extra kansen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Team NL traject dat 50 jongeren uit de kanswijken van Arnhem afgelopen zomer doorliepen waardoor zij mee gingen naar het Team NL huis tijdens de Olympische Spelen in Parijs. De GOUD DOCU die hierover gemaakt is, laat heel goed zien wat het effect is wanneer iemand wél kansen krijgt.
Investeren in de toekomst
Want diezelfde jongeren hebben we in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt ongelofelijk hard nodig. Juist nu is het van belang dat we investeren in diegenen die nog langs de kant staan of die langs de kant dreigen te staan. Bijvoorbeeld door te investeren in basisvoorzieningen, taalonderwijs of onderwijs in het algemeen. Daarom is het initiatief van de Pedagogische Wijk binnen het Nationaal Programma Arnhem-Oost ook zo van belang. Het voornemen van het kabinet om te bezuinigen op de onderwijskansenregeling is kortzichtig. Bezuinigen moet je namelijk doen op kosten en niet op investeringen. Doe je dat wel dan krijg je dat later vol terug. Wanneer er te weinig mensen zijn om de grote maatschappelijke uitdagingen op te pakken, wanneer je later meer moet uitgeven aan bij- of omscholing en leven lang ontwikkelen, wanneer je later meer geld kwijt bent aan uitkeringen.
Conclusie
Dus naast het feit dat het niet zou moeten kunnen dat een kind geen warme jas heeft of geen verzorgingsproducten, is het ook in het kader van de toekomstige arbeidsmarkt cruciaal dat we blijven investeren in onze toekomst; onze kinderen.