Je kunt al veel leren van bestaande inzichten. Denk aan landelijke onderzoeken of ervaringen uit andere regio’s of sectoren. Daarnaast geven we je drie manieren om de behoeften van jouw doelgroep scherp te krijgen. We starten met de meest laagdrempelige manier en werken toe naar de meest intensieve manier.
Verschillen per regio en sector
De behoeften van ondernemers lijken vaak op elkaar. Landelijke en regionale onderzoeken geven al veel inzicht. Denk aan studies over dienstverlening of data uit ondernemerspanels. Ook partijen als wijzelf weten goed wat ondernemers bezig houdt. Als KplusV spreken we dagelijks ondernemers over de uitdagingen die zij ervaren. Benut die kennis!
Toch zijn er echt wel (nuance)verschillen per regio of sector. Want waar ondernemers in de ene gemeente netcongestie als de grootste uitdaging ervaren, is dat in een andere gemeente arbeidsmarktkrapte. Daarom is het belangrijk om te weten waar ondernemers in jouw regio of sector tegenaan lopen en hoe ze daarbij het best geholpen kunnen en willen worden.
Manier 1: Bundel capaciteit, inzichten en data
Moet elke organisatie zelf onderzoek doen? Nee. Veel organisaties spreken ondernemers en weten wat er speelt. Die kennis hoef je niet opnieuw op te halen. Werk samen met andere partijen die dezelfde doelgroep spreken. Zo voorkom je dat ondernemers steeds opnieuw bevraagd worden. Ze hebben al genoeg aan hun hoofd.
Houd je data bij van gesprekken met ondernemers? Combineer die dan met data van andere partijen. Zo wordt je informatie waardevoller.
Voorbeelden van samenwerking zijn er genoeg. In Zuid-Holland werkt een lerend netwerk aan het delen van inzichten en gezamenlijke programmering. In meerdere regio’s wordt gesproken om capaciteit gebundeld in te zetten. Steeds vaker horen we ideeën om toe te werken naar één gezamenlijk team van accounthouders economie: regionaal georganiseerd en lokaal geworteld.
Manier 2: Vragenlijsten en dialoog
Wil je toch extra informatie ophalen? Dan kun je enquêtes en dialoogsessies inzetten. Beide gebruiken we vaak in projecten.
In Zaanstad en Alphen aan den Rijn hebben we bijvoorbeeld enquêtes uitgezet onder honderden ondernemers. Zo leer je wat ze nodig hebben en hoe ze bestaande dienstverlening waarderen. Met de juiste vragen krijg je snel inzicht.
Maar let op. Een enquête geeft een globaal beeld. Voor verdieping heb je gesprekken nodig. In veel projecten organiseren we dialoogsessies met ondernemers. Die worden altijd gewaardeerd. Vaak willen ondernemers zelfs een vervolg. Door echt met elkaar in gesprek te gaan, leer je begrijpen wat nodig is en hoe je kan ondersteunen. En dat is nodig om samen stappen te zetten.
Tip: sluit aan bij bestaande panels. Voeg jouw vragen toe aan wat er al loopt. Zo voorkom je dat ondernemers nóg een enquête moeten invullen.
Manier 3: Proactief bezoeken
En dan de meest intensieve aanpak: ondernemers persoonlijk bezoeken en direct doorverwijzen naar de juiste dienstverlening. Daarmee krijg je niet alleen hun vraag scherp, maar help je ze ook direct verder. Deze manier is voor ondernemers laagdrempelig, ze hoeven niks in te vullen en nergens heen.
In meerdere regio’s bezoeken organisaties proactief ondernemers. Het doel is tweeledig:
- Helpen om de vraag te articuleren, ondernemers hebben hun vraag niet altijd scherp. Hierover meer in een later artikel.
- Doorverwijzen naar de juiste dienstverlener
Deze organisaties zijn meestal publiek gefinancierd. Provincies zoals Gelderland via RCT-beleid, Friesland, Groningen en Drenthe subsidiëren dit soort initiatieven. In andere regio’s worden Regiodeal middelen ingezet om ondernemers proactief te bezoeken. Een voorbeeld is regio Stedendriehoek.
Met deze aanpak breng je niet alleen in kaart welke behoeften er spelen, maar benut je het contactmoment direct om te voorzien in de behoefte.
De toekomst?
Naast deze verschillende manieren biedt ook AI kansen. Dat doet het nu al, maar dit wordt alleen maar meer in de toekomst. Hoe AI in te zetten om de behoeften van je doelgroep in kaart te brengen? Bijvoorbeeld door trends uit gebundelde databestanden te halen of door vragen van ondernemers automatisch te koppelen aan passend aanbod. Hier is een aantal regio’s al mee aan het werk, waaronder Sittard-Geleen.
Samengevat: hoe ontdek je wat ondernemers nodig hebben
Verdiep je in bestaande onderzoeken en inzichten. Wij zien drie manieren om zelf te achterhalen wat ondernemers in jouw regio/sector nodig hebben:
- Werk samen met andere partijen die ondernemers spreken en bundel capaciteit, inzichten en data
- Gebruik enquêtes en gesprekken om inzicht te krijgen, liefst via bestaande panels
- Bezoek ondernemers persoonlijk en verwijs direct door naar passende hulp

Op de hoogte blijven?
Houd dan onze LinkedIn pagina goed in de gaten of schrijf je hieronder in. Zo ontvang je automatisch onze nieuwste artikelen, inzichten en voorbeelden van projecten die het verschil maken.
Schrijf je hier in en blijf op de hoogte