Terug

Slim inspelen op ondernemersbehoeften in vier stappen

29 juli 2025

Dit artikel maakt deel uit van een reeks. Onderaan dit artikel vind je alle artikelen.

Eerder deelden we onze visie op het ophalen van ondernemersbehoeften. Maar hoe vertaal je die inzichten naar een aanpak die aansluit bij de praktijk én bijdraagt aan jouw beleidsdoelen? Wij laten het je zien aan de hand van vier stappen.


De reflex die je beter kunt vermijden

Je herkent het vast: je haalt behoeften op bij ondernemers en de neiging ontstaat om direct iets nieuws te ontwikkelen. Een regeling, een programma. Klinkt daadkrachtig, maar is zelden de beste oplossing. Ondernemers worden al overspoeld met aanbod. Wat ze nodig hebben is praktische hulp op een logische plek. Niet nog een nieuw instrument met eigen merk en communicatie erbij.

Stap 1. Bestaat het al?

Voordat je iets nieuws bedenkt: check of het instrument dat je zoekt al bestaat. Veel ondersteuning is al beschikbaar, via landelijke partijen zoals RVO, via de provincie of via brancheorganisaties. Misschien hoef je alleen maar beter te koppelen: de vraag van de ondernemer verbinden aan het juiste bestaande aanbod. Een simpele zoekopdracht of een belletje met een collega of samenwerkingspartner kan je al veel opleveren.

Stap 2. Is het logisch dat je het zelf opzet?

Bestaat het instrument nog niet? Vraag je dan af of jij degene bent die het moet ontwikkelen. Soms is het schaalniveau waarop je werkt niet logisch voor een nieuw instrument. Dan is het slimmer om de behoefte te agenderen bij een partij die wél op het juiste niveau zit, zoals de provincie of een triple helix organisatie in jouw regio.

Stap 3. Zijn er al vergelijkbare goede voorbeelden elders?

Ga je toch zelf een instrument opzetten? Heel goed. Maar ga het wiel niet helemaal opnieuw uitvinden. Elke regio is uniek. Met een eigen geschiedenis, dynamiek en netwerk. Wat in de ene regio werkt, is geen garantie voor succes elders. Wat in een andere regio werkt, kan jou inspireren. Ook al is jouw context uniek. Wij kennen veel van deze voorbeelden en helpen je graag om ze te vertalen naar jouw situatie.

Stap 4. Hoe kun je het instrument onderdeel maken van het systeem van dienstverlening?

Je gaat zelf een instrument opzetten om ondernemers te ondersteunen. Let daarbij op dat jouw instrument onderdeel wordt van de infrastructuur die al aanwezig is. Zorg dat het instrument ingebed wordt in het systeem wat samenwerkt om ondernemers in jouw gebied of sector te ondersteunen. Alleen dan gaat het ondernemers echt verder helpen.

Als je dit niet doet, gaat het instrument met volledige onbekendheid van start, kost het veel inzet op communicatie en is de doorverwijzing van en naar ander instrumentarium niet geregeld. Terwijl dat nou juist is waar ondernemers echt mee geholpen worden.

Trap nou niet in die val

Met deze vier stappen kun je bepalen hoe je het beste in kan spelen op de behoefte die ondernemers in jouw gebied of sector hebben. Je kunt zo bepalen hoe je effectief inspeelt op de behoeften van ondernemers. Door slim te verbinden, te benutten wat er al is, en voort te bouwen op het bestaande systeem.

En daar helpen wij je graag bij. KplusV ondersteunt overheden en organisaties in het ontwikkelen van vraaggestuurde dienstverlening die werkt.

Deel