Nu de vakanties gestart zijn, of bijna starten, is er ruimte om wat meer te lezen. Heerlijk! Als interim-directeur van een van de mooiste bibliotheken kan en wil ik natuurlijk niet achterblijven. In mijn koffer gaat dit jaar in ieder geval mee: de nieuwe Geert Mak - Wisselwachter, cultboek Butter van Asako Yuzuki en Yellowface van Rebecca Kuang. Tijdens de zomer vanuit mij even geen nieuwe Visie’s op de arbeidsmarkt. Maar voor iedereen die toch bij wil blijven van wat er speelt in de krappe arbeidsmarkt: wél een aantal leestips.
Zonder werk vaart niemand wel - Aart van der Gaag
Recent verschenen boek van de nestor van de banenafspraak, Aart van der Gaag. Veertig jaar heeft hij zich ingezet voor een betere, flexibelere en inclusievere samenleving, waarvan de afgelopen tien jaar als ambassadeur van de banenafspraak. Zijn inzichten heeft hij nu gebundeld in een meer dan leesbaar boek waarin hij duidelijk zijn mening geeft over de inzet van alle sociale partners. Zeer de moeite waard om te lezen!
Vrouwelijke wijsheid op de arbeidsmarkt - Annet de Lange
Begin dit jaar verschenen als vervolg op haar eerdere publicaties zoals Moderne arbeidstijden, Future of Work, Fit for the Future, Een leven lang inzetbaar en mijn persoonlijke favoriet: Omdat het kan!.
Annet is hoogleraar aan onder andere de Open Universiteit en de Universiteit van Stavanger. Ze schrijft al jaren over hoe we meer mensen kunnen betrekken op de arbeidsmarkt. In haar laatste boek doet ze dat vanuit vrouwelijk perspectief. Zelf nog niet gelezen, maar ik ben heel benieuwd. Zeker mee in de koffer!
Wat als het ECHT kan! - De Buitenboordmotor
Geschreven door een groep systeemveranderaars die sinds enkele jaren continu met voorbeelden komt van hoe het systeem te doorbreken en te ontdekken hoe het wél kan. Ze leggen zich niet neer bij ‘zo werkt het nu eenmaal’ en schoppen tegen alle heilige huisjes. Een geweldig boek, niet alleen vanwege de inspirerende verhalen, maar zeker ook vanwege de vormgeving.
Te dik voor in de koffer, vrees ik, maar gelukkig online beschikbaar als flip-book. Downloaden dus!
Ode aan de arbeid - Alain de Botton
Een klassieker wat mij betreft. Een boek waarin op allerlei manieren wordt ingegaan op de waarde van werk – en die is zoveel meer dan alleen inkomen. Normaliter ben ik niet zo van de filosofen, maar De Botton lees ik graag. Dit boek inspireert, zet aan tot denken en wanneer je het weglegt, weet je weer zeker waarom de arbeidsmarkt echt op de schop moet.
Hoe migratie echt werkt - Hein de Haas
Hoogleraar sociologie Hein de Haas onderzoekt al tientallen jaren de invloed en impact van migratie. In zijn boek fileert hij 22 mythes rondom migratie. Na het lezen hiervan denk je echt anders over de effecten van migratie. Je kijkt ook anders naar krantenartikelen, talkshows op tv en partijprogramma’s waarin mensen over elkaar heen buitelen met meningen die niet op onderzoek gebaseerd zijn. Eerlijk is eerlijk: er zijn ook wetenschappers die het hardgrondig oneens zijn met prof. De Haas. Voor een gebalanceerd beeld dus ook maar even De Migratiemagneet Nederland van Jan van de Beek lezen.
Vijf jaar Scalabor - Marcel Hielkema
Tsja, en wanneer we dan toch bezig zijn: vijf jaar lang blogde ik als directeur iedere week over het wel en wee van Scalabor. Een van de grootste sociaal ontwikkelbedrijven van Nederland. De meer dan 300 blogs geven een goed beeld van de ontwikkeling van een voormalig SW-bedrijf naar een werkontwikkelbedrijf. Ze laten zelfs sceptici het belang van deze bedrijven voor de (inclusieve) arbeidsmarkt zien. En het mooiste is: het is gewoon gratis te downloaden en dus eenvoudig mee te nemen.