Genemuiden

Samenwerken aan een krachtige tapijtcluster Genemuiden

Het tapijtcluster Genemuiden is een diverse samenstelling van tapijtproducenten, een recyclingbedrijf, een transportonderneming en een groothandel. Met de steun van de provincie Overijssel en de Gemeente Zwartewaterland heeft dit cluster onze expertise ingeroepen om hun samenwerking verder te versterken. Daarbij rees de belangrijke vraag: hoe kunnen we retourlogistiek opzetten voor tapijten, deze recyclen en een bredere stap zetten in de richting van circulariteit?

Het tapijtcluster werkte nog niet optimaal samen. We zijn begonnen met individuele gesprekken en bedrijfsbezoeken om een dieper begrip te krijgen van de betrokken partijen. Door middel van diverse gezamenlijke sessies, hebben we geleidelijk aan gewerkt aan het opbouwen van vertrouwen en het concretiseren van samenwerkingsvormen. Tijdens deze interacties hebben we tevens de relevante trends en ontwikkelingen in kaart gebracht die het urgentiebesef rond circulariteit en duurzaamheid hebben vergroot. Samen hebben we nagedacht over concrete acties en de implementatie van structurele samenwerking. We richten een duurzame clusterorganisatie in met duidelijke werkafspraken om structureel goed samen te blijven werken.

Roadmap en robuuste samenwerking

Het eindresultaat bestaat uit een reeks factsheets die de nieuwste trends en ontwikkelingen in de sector belichten. Daarnaast hebben we een gedetailleerde roadmap ontwikkeld die bestaat uit ambitieuze doelstellingen, concrete activiteiten en projecten, en een duidelijke tijdslijn voor uitvoering. Ook zijn er samenwerkingsafspraken vastgesteld om de samenwerking nog robuuster te maken en is er een intentieverklaring opgesteld. Deze vormen de basis voor het formaliseren van de samenwerking in de volgende fase van het traject. Bovendien staan er vier concrete projecten in de startblokken en werken we aan een gezamenlijke communicatiestrategie om de boodschap effectief te verspreiden.

Op weg naar duurzame innovatie

Het tapijtcluster Genemuiden heeft met deze aanpak een stevige basis gelegd om de transitie naar circulariteit te realiseren. Door gezamenlijk te werken, trends om te zetten in concrete acties en een solide routekaart te ontwikkelen, staat dit cluster klaar om de tapijtindustrie in Genemuiden te transformeren en een duurzame toekomst te creƫren.

Deel