Istock 1331272530

7 manieren om je start-up of scale-up te financieren

1 maart 2023

Als je een start-up of scale-up hebt, is de kans groot dat je op zoek bent naar financiering om je bedrijf te laten groeien. Er zijn verschillende manieren om je bedrijf te financieren, maar het kan lastig zijn om te bepalen welke het beste bij jouw onderneming past. In dit artikel zetten we zeven manieren op een rijtje om je start-up of scale-up te financieren.

Als je net begint met je eigen start-up of scale-up, is het vinden van financiering vaak een van de grootste uitdagingen. Er zijn echter verschillende manieren om aan financiering te komen. In dit artikel geven we zeven tips voor het financieren van je start-up of scale-up.

  1. Bootstrapping Bootstrapping betekent dat je je bedrijf financiert met eigen geld en/of met de opbrengst van je bedrijf. Je gebruikt dus geen externe financiering. Dit kan bijvoorbeeld door het starten van een lean bedrijf, wat betekent dat je je focust op het leveren van een minimale levensvatbare product (MVP) en je kosten laag houdt. Bootstrapping kan een goede optie zijn als je nog niet veel geld nodig hebt en/of als je je bedrijf langzaam wilt opbouwen.

  2. Crowdfunding Crowdfunding betekent dat je geld ophaalt bij een grote groep mensen (de 'crowd'). Dit kan via verschillende platformen zoals Kickstarter, Indiegogo of Oneplanetcrowd. Het voordeel van crowdfunding is dat je geen aandelen hoeft uit te geven en dat je feedback kunt krijgen van potentiƫle klanten.

  3. Business angel Een business angel is een individuele investeerder die investeert in start-ups en scale-ups. Business angels kunnen niet alleen geld inbrengen, maar ook hun kennis en netwerk. Het is belangrijk om een goede klik te hebben met je business angel en om goede afspraken te maken over de samenwerking.

  4. Venture capital Venture capital (VC) zijn investeerders die grote bedragen in start-ups en scale-ups investeren. In ruil daarvoor krijgen zij aandelen in het bedrijf. VC-investeerders zijn vaak op zoek naar bedrijven met een groot groeipotentieel en een schaalbaar businessmodel. Het nadeel van VC-investeerders is dat zij vaak veel invloed willen hebben op het bedrijf.

  5. Banklening Een banklening kan een goede optie zijn als je al wat omzet en/of zekerheid kunt bieden aan de bank. Het nadeel van een banklening is dat je vaak rente moet betalen en dat je moet voldoen aan de eisen van de bank.

  6. Subsidies Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor start-ups en scale-ups. Deze subsidies zijn vaak gericht op innovatie en duurzaamheid. Het voordeel van subsidies is dat je geen aandelen hoeft uit te geven en dat je geen rente hoeft te betalen.

  7. Accelerators en incubators Accelerators en incubators zijn programma's die start-ups en scale-ups ondersteunen bij het ontwikkelen van hun bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door middel van coaching, training en netwerkmogelijkheden. Sommige accelerators en incubators bieden ook financiering aan.

Kortom, er zijn verschillende manieren om je start-up of scale-up te financieren. Het is belangrijk om goed te onderzoeken welke optie het beste bij jou en je bedrijf past. Het kan ook verstandig zijn om een combinatie van financieringsvormen te gebruiken. Succes met het vinden van de financiering die bij jouw bedrijf past!

Jeroen Derks 1 Vierkant
Jeroen Derks

Adviseur

Deel