12 maart 2024

B Corp Month! Lisette Sant (adviseur Duurzame Transities) en Patricia Meerveld-Pos (adviseur Inclusieve Arbeidsmarkt en Sociaal Ondernemen) delen hun ervaringen met werken voor een B Corp.

Wat motiveert jou om bij een B Corp te gaan werken?

Patricia: “Impact maken vind ik belangrijk in mijn werk. Mijn persoonlijke normen en waarden en die van het bedrijf moeten aansluiten. Daarom zocht ik specifiek naar een baan bij een B Corp. Ik weet welk intensief proces zij hebben doorlopen, omdat ik eerder zelf sociaal ondernemers hielp met de B Corp certificering.”

Lisette: “Bij mij ligt dat anders. Toen ik begon bij KplusV waren we nog geen B Corp. Vijf jaar geleden maakten we ook al veel impact! Ik zie dat B Corp veel meer taal geeft aan wat we doen. Zo is het nu bijvoorbeeld voor iedereen logisch om voor een duurzaam en sociaal cadeau te kiezen. We zijn er bewuster mee bezig."

Kun je een specifiek voorbeeld geven van hoe KplusV een positieve impact heeft op mens en milieu?

Patricia: ”Ik help gemeenten in Groningen en Utrecht om sociaal ondernemerschap te stimuleren. In die grote steden heb je het gevoel dat je als bedrijf echt impact maakt.”  

Lisette: “In team Duurzaam zijn wij daar natuurlijk dagelijks mee bezig. Eén voorbeeld waarin we impact heel concreet maken is op de bedrijventerreinen. In nauwe samenwerking met de diverse bedrijventerreinen, ondernemers en overheden realiseren we toekomstbestendige bedrijventerreinen. We hebben een concrete aanpak om tot samenwerking in een energiehub te komen: een plek waar vraag en aanbod, opwekking en opslag van energie samenkomt.”

Hoe zie je dat KplusV zich als organisatie door ontwikkelt?

Patricia: ” KplusV betrekt collega’s heel goed. Bijvoorbeeld doordat de partners met alle  medewerkers in gesprek gingen bij het opstellen van ons strategisch Profiel 2026. Ook in de B Corp hercertificering worden medewerkers betrokken. We willen onze score met 10% verhogen.  En verder zie ik het in kleine dingen. Toen ik begon ontving ik een insectenhotel in plaats van een bos bloemen. Veel duurzamer en in het klein goed voor biodiversiteit. En we konden afgelopen jaar ons kerstcadeau bij mede B Corp Fraenck uitzoeken." 

Lisette: “Ik zie zeker doorontwikkeling. Met de gezamenlijke taal is het gesprek op gang gekomen. Iedereen beseft dat het gaat om het blijven afvragen hoe je het een stapje beter kan doen. We communiceren open met elkaar. En ook ik zie het in kleine dingen terugkomen: geen vlees bij de lunch en bij bedrijfsbijeenkomsten, inzet van lokale leveranciers en partijen, niet elke twee weken verse bloemen maar bij het seizoen passende kunstbloemen en inderdaad de insectenhotels in plaats van bloemen.”

Wat adviseer je andere bedrijven die B Corp willen worden?

Patricia: ”Er zijn veel keurmerken. Waarom dan B Corp? Ga eerst eens kijken wat past bij jouw bedrijf. Het mooie is dat B Corp kijkt naar alle facetten van je bedrijf en je echt verder gaat helpen. Weet wel dat het een intensief proces is.”    

Lisette: “Denk inderdaad niet dat je het even binnenhaalt. Zie het als een ‘ongoing process’. Het is een geweldige manier om het gesprek te starten, bewust keuzes te maken en het kan op je eigen manier. Verder heeft een B Corp certificering een positieve invloed op het werven van de juiste mensen. Veel sollicitanten refereren er naar en je trekt andere mensen. Zie alleen het voorbeeld van Patricia al!”

We zijn sinds september 2022 Certified B Corp. Samen met een wereldwijde gemeenschap van B Corps werken we aan een duurzame, sociale en innovatieve toekomst en continue verbetering. We leggen de lat hoog voor hoe we kunnen en moeten werken om samen échte en blijvende positieve impact te creëren. Voor alle betrokkenen: onze klanten, ons team, de gemeenschappen en het milieu.

Bekijk onze openstaande vacatures
Deel