Aanjaagrol voor generaties in de leercultuur
Een leercultuur is essentieel in deze veranderende arbeidsmarkt, maar die bereik je alleen als alle generaties mee willen én vooral ook kúnnen doen. Generatieleer helpt om medewerkers beter te begrijpen en hen in hun kracht te zetten als het gaat om het stimuleren van een leercultuur.
Generatie Z zou bijvoorbeeld een perfecte aanjager kunnen zijn van de ontwikkelcultuur binnen een organisatie op het gebied van technologie. Zij zijn immers opgegroeid met technologie en bevinden zich in de "gloriejaren" van Leren & Ontwikkelen. En zeg nou zelf: wie wil er nu niet productiever worden met technologie, om vervolgens meer (vrije) tijd over te houden voor andere dingen?
Van theorie naar praktijk
In theorie lijkt het versterken van een leercultuur misschien eenvoudig, maar niets is minder waar. Om dit in de praktijk te realiseren, moet je echt nadenken over vragen als:
- Hoe zorg je ervoor dat alle generaties in hun kracht worden gezet als het gaat om leren en ontwikkelen?
- Hoe houd je rekening met de unieke leer- en ontwikkelvoorkeuren van (toekomstige) medewerkers?
- En hoe motiveer je (toekomstige) medewerkers met negatieve leerervaringen om zichzelf toch te blijven ontwikkelen?
Vanuit onze ervaring met campagnes, subsidies en onderzoeken op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen weten wij dat er geen eenduidige antwoorden op deze vragen zijn. Gelukkig weten we wel steeds beter hoe de zoektocht naar deze antwoorden makkelijker kan worden gemaakt.