[Thumbnail] Kplusv X Spinning Jenny 2000Px

Succesvolle projectfinanciering voor Spinning Jenny

De afvalberg met textiel een stukje kleiner

De opkomst van fast fashion en de exponentiële groei van de hoeveelheid gebruikte textiel zorgt voor een steeds groter wordende afvalberg. Spinning Jenny ziet afgedankt textiel niet als afval, maar als waardevolle grondstof voor duurzame kwaliteit garen. Met dit garen wordt onder andere kleding, sportschoenen, matrassen of raamdecoratie gemaakt. Hierdoor wordt de afvalberg van overtollige kleding een stukje kleiner. We hebben vanuit KplusV hieraan mogen bijdragen door het organiseren van gezonde financiering voor de nieuwe productielocatie.

Er wordt heel veel textiel onnodig weggegooid. Een deel wordt als tweedehands kleding hergebruikt, maar het overgrote deel wordt verwerkt tot laagwaardige toepassingen zoals vilt en isolatiemateriaal of komt in de verbrandingsoven. Met het recyclen van textiel wordt niet dus alleen veel grondstof bespaard, er wordt ook veel verlies aan energie en arbeid voorkomen. Om bijvoorbeeld een kilo katoen te maken, is achtduizend liter water nodig. Daarom was het voor ons extra waardvol om bij te dragen aan het behalen van de commerciële en impactambities van Spinning Jenny.

Nieuwe fabriekshal en financiering

Om zo'n innovatief project te realiseren, is onder andere een fabriekshal en dus financiering nodig. Een succesvolle projectfinanciering vraagt niet alleen om een goed onderbouwd, uitgewerkt plan, een gemotiveerde ondernemer en een uniek concept, maar ook om de juiste mix aan financiers. Je wilt investeerders die echte toegevoegde waarde bieden, en mee willen bewegen met alle ups en downs van het proces.

Onze tips en lessons learned

Paula Gerritsen, Founder en CEO van Spinning Jenny: "We hebben geleerd dat een project nooit loopt zoals begroot. Door inflatie, crisis en andere maatschappelijke ontwikkelingen was alles duurder, en waren we snel door de buffer heen. Mijn tip aan andere ondernemers? Je weet nooit wat er kan gebeuren. Zorg er daarom voor dat je altijd zo vroeg mogelijk schakelt met je investeerders, risico incalculeert en een gezonde buffer aanhoudt."

Boris Polm, adviseur Ondernemen bij KplusV voegt toe: "Het zijn roerige tijden, dat merken veel ondernemers. Zorg dat je kunt schakelen als dat nodig is. Een goed groeiplan zorgt ervoor dat je met rust en vertrouwen kunt blijven ondernemen. Ook financiering is onmisbaar. Regel dit op tijd, het kost altijd meer tijd dan je denkt. We hebben er zes maanden tijd voor nodig gehad om Spinning Jenny te financieren. Dat nu de fabriek open is gegaan, is een geweldig resultaat!

Meer weten?
Deel