Mijn gemeente circulair, welke stappen moet ik zetten? Wat is er nodig om de doelstellingen uit het coalitieakkoord te bereiken? En hoe zet ik dit om naar de praktijk? Welke rollen hebben gemeenten en marktpartijen om kennis toe te voegen en processen te begeleiden? En hoe voorkomen we greenwashing?

Het proces naar beleid voor circulaire economie begint met een verkenning waarbij we bondig en scherp de landelijke ambitie op circulaire economie en de gemeentelijke uitdagingen in kaart brengen.
Resultaat:
De gemeente weet waar zij staat op circulaire economie en hoe de samenhang is met andere programma's. Belangrijkste uitdagingen voor de gemeente zijn zichtbaar.
Onderdelen:
We doen dit onder andere door:
- Gebieds- en stakeholderanalyse
- Grondstofstromen en speelveld in beeld
- Een bondige notitie van de stand van zaken
Dit geeft een goed overzicht waar de gemeente staat en waar de uitdagingen liggen. Ook kijken we vooruit naar de nog af te leggen route naar een breed gedragen beleidsstuk circulaire economie.

We organiseren inspiratiebijeenkomsten met diverse interne stakeholders binnen de gemeente op de thema's afval- & grondstoffen, inkoop, bouw, vastgoed, infra, gemeentelijke organisatie, MKB, financieren, gedrag & communicatie.
Resultaat:
Een duidelijk beeld van hoe de gemeente in de wedstrijd staat, welke kansen er liggen op het terrein van circulaire economie en hoe deze passen in de context.
Onderdelen:
Tijdens de bijeenkomsten presenteren we een richtinggevend idee voor het beleidsstuk. Daarmee gaan we met de interne stakeholders in gesprek om dit verder aan te scherpen aan de wensen en behoeften.
Daarna betrekken we ook externe stakeholders, zoals bewoners en het lokale bedrijfsleven. We gaan bijvoorbeeld in dialoog met de lokale ondernemersverenigingen en organiseren bewonersavonden om ook hen een stem te geven.

De samenvatting van de bevindingen uit fase 1 en 2 vormen de basis voor het uitvoeringsprogramma, dat zich zowel op lange, middellange als korte termijn richt en rekening houdt met de rol van diverse actoren.
Resultaat:
Een uitvoeringsprogramma op drie onderdelen:
- politieke verankering lange termijn doelstelling;
- beleidsprogrammering middellange termijn;
- activiteitenkalender korte termijn.
Onderdelen:
We maken een uitvoeringsprogramma met een verdeling van de programmapunten, met onderscheid tussen:
- eigen werkzaamheden (cirkel van controle);
- beleid en regelgeving om te sturen en verplichten (cirkel van invloed);
- initiëren en aanjagen bij derden (cirkel van betrokkenheid).
Na vaststelling helpen we de gemeente met een aanpak hoe acties in de uitvoeringsagenda ook echt geïmplementeerd en gemonitord kunnen worden.
Ter afronding van het proces wordt het beleid en de activiteitenkalender gepresenteerd aan het college van B&W en vervolgens in de gemeenteraad.