Istock 1182490048

Meta-evaluatie van KplusV en Decisio over toekomst risicokapitaal naar Tweede Kamer

Zojuist is er een belangrijk rapport aan de Tweede kamer aangeboden: de meta-evaluatie van acht instrumenten van het ministerie van Economische Zaken die de risicokapitaalmarkt in Nederland moeten bevorderen. Deze evaluatie, uitgevoerd door KplusV en Decisio, biedt een diepgaand inzicht in de effectiviteit en samenhang van deze instrumenten, die essentieel zijn voor de financiering van start-ups en scale-ups. Dit is cruciaal voor het bevorderen van innovatie en economische groei in Nederland.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat biedt acht instrumenten om risicokapitaal in Nederland te stimuleren. Deze instrumenten, zoals het Innovatiekrediet, de Groeifaciliteit en de Seed Capital-regeling, zijn individueel geëvalueerd. De meta-evaluatie gaat echter een stap verder door de samenhang en gezamenlijke effectiviteit van deze instrumenten te onderzoeken.

Uitdagingen risicokapitaalmarkt

De risicokapitaalmarkt in Nederland is de afgelopen jaren sterk gegroeid, mede dankzij publieke interventies. Toch blijven er uitdagingen, zoals het aantrekken van grote bedragen voor 'first time plants' en scale-up financiering en het aanpakken van knelpunten in de start- en voorbereidingsfase. Voor het mkb zijn weinig mogelijkheden voor ondersteuning bij risicokapitaal.

De meta-evaluatie geeft een holistisch beeld van het risicokapitaalsysteem. Het onderzoek neemt de resultaten mee van de individuele evaluaties naar de effectiviteit van instrumenten, en kijkt hoe de instrumenten samen kunnen bijdragen aan een robuuste risicokapitaalmarkt.

KplusV en Decisio hebben de meta-evaluatie uitgevoerd. Hun onderzoek richtte zich op drie hoofdvragen: de samenhang en effectiviteit van het instrumentarium, de ontwikkeling van de risicokapitaalmarkt en de doelmatigheid en doeltreffendheid van de instrumenten.

Conclusies en aanbevelingen

De meta-evaluatie concludeert dat het huidige systeem van risicokapitaal effectief is, maar dat er ruimte is voor verbetering. De hoofdconclusie van het rapport: “Het is een samenhangend systeem, waarmee Nederland op Europese schaal beter presteert dan menig ander land, bijvoorbeeld als het gaat om aanbod van kapitaal.”

Daarnaast biedt het aanbevelingen op drie gebieden om de risicokapitaalmarkt op een nog hoger plan te krijgen. Ten eerste: bezie het als een systeem, en niet als losse instrumenten, met concrete doelen voor de risicokapitaalmarkt. En verbeter vanuit die visie ook de samenwerking tussen de uitvoerders en met de regionale overheden, die ook een belangrijke financier zijn.

Ten tweede: richt ook de mogelijkheden voor risicokapitaal in voor het brede mkb, verbeter de bestaande instrumenten en kijk naar verbeteringen voor specifieke doelgroepen. Faciliteer daarbij de beschikbaarheid van doorgroeikapitaal.

Ten derde: door in te zetten op onbenut kapitaal vooral bij angels, pensioenfondsen en corporates kan het systeem verder worden verbeterd. De doorgroei van Nederlandse fondsen en samenwerking op internationale schaal zorgt ook voor nieuwe kansen voor Nederlandse bedrijven op de wereldmarkt.

Belangrijk voor duurzame economische groei

Deze aanbevelingen zijn bedoeld om de effectiviteit en efficiëntie van de risicokapitaalmarkt in Nederland te vergroten. Dit is niet alleen van belang voor de huidige generatie ondernemers, maar ook voor de duurzame economische groei van Nederland in de toekomst.

Meer weten?

Bekijk het volledige rapport met gedetailleerde conclusies en aanbevelingen of check de website van het ministerie van Economische Zaken.

Meta-evaluatie risicokapitaalinstrumentarium
Deel