Istock 1177893431

Digitaliseren in actie: vraaggestuurde ondersteuning voor mkb in Leiden

Impact: 750 ondernemers vraaggestuurd geholpen met digitalisering

Opdrachtgever: Economie071 (triple helix Leidse regio)

Onze rol: Projectleiderschap

Digitalisering Werkt

Uit diverse onderzoeken blijkt dat digitalisering in het mkb achter blijft. Zie bijvoorbeeld het rapport 'Strategie Digitale Economie' waarin stimuleren van digitalisering van het mkb een pijler is. Er zijn nog flinke stappen te maken om deze bedrijven toekomstbestendig te maken. Het mkb is goed voor circa 65% van de werkgelegenheid in de Leidse regio. Een toekomstbestendig mkb is daarvoor van groot belang voor de Leidse regio. Daarom zet de Leidse triple helix organisatie Economie071 in op een actieprogramma voor het mkb in samenwerking met de provincie Zuid-Holland.

In de dynamische wereld van technologische vooruitgang is het essentieel voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) om de digitale trein niet te missen. 'Laat digitalisering voor je werken' speelt in op deze urgentie door mkb-bedrijven in de regio Leiden actief te begeleiden naar toekomstbestendigheid. De uitdaging is niet gering: het dichten van de kloof tussen de huidige bedrijfsvoering en de ongekende mogelijkheden die digitalisering biedt.

"Met Economie071 willen we het grote peloton van ondernemers in beweging brengen. Door hen te faciliteren met kennis, inspiratie en een goed netwerk. Via projecten maken we grote transitie-opgaven klein. Zo kunnen we een hub zijn naar grotere ambities. Koplopers als Oomen Group zijn daarbij prachtige voorbeelden."

Fleur Spijker, wethouder gemeente Leiden

Sterke mkb dienstverlening

De aanpak van 'Laat digitalisering voor je werken' is direct, hands-on en vraaggestuurd. Het project stimuleert digitalisering met workshops die praktische vaardigheden bijbrengen, persoonlijke coaching van experts in digitale veiligheid en met digitale marketingvouchers  die de financiële drempel verlagen. Een kerninstrument is de 'Digiscan', waarmee ondernemers binnen een kwartier hun digitaliseringspotentieel peilen.

De resultaten spreken voor zich. Ondernemers in Leiden omarmen kansen van digitalisering. Dit levert significante besparingen op en ontsluit nieuwe markten. Neem bijvoorbeeld de digitalisering van loonadministratie, die per loonstrook een besparing van €7,60 oplevert. Maar de impact gaat verder: klantenservice verbetert, bedrijfsprocessen worden gestroomlijnd en de concurrentiepositie versterkt. Sinds de start in 2022 zijn ruim 750 mkb’ers ondersteund.

"Met het initiatief Laat digitalisering voor je werken biedt Economie071 ondernemers de helpende hand door workshops, coachgesprekken en mkb-vouchers aan te bieden. Zo verleiden we ondernemers tot actie en dat leidt tot investeringen."

Martijn van Pelt, VNO-NCW Rijnland

In stappen naar de toekomst

'Laat digitalisering voor je werken' maakt een verschil door de noodzaak van digitalisering te benadrukken en ook door mkb'ers de tools in handen te geven om deze essentiële stap te zetten. De mix van financiële steun, leerzame workshops en individuele begeleiding zorgt ervoor dat ondernemers inzien wat er moet gebeuren en daadwerkelijk actie ondernemen.

In een tijdperk waarin digitalisering van levensbelang is, bewijst ‘Laat digitalisering voor je werken' dat met de juiste ondersteuning en tools, mkb-bedrijven in Leiden kunnen bloeien in het digitale tijdperk. Het project is een levend bewijs dat wanneer ondernemers de handen ineenslaan met innovatieve programma's, ze samen de digitale toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen treden.

Dwayne 1 Vierkant
Dwayne van der Klugt

Adviseur en partner

Deel