Industrieterrein

Netcongestie tegengaan met toekomstbestendig bedrijventerrein

Verduurzaming van het bedrijventerrein is cruciaal, met netcongestie en energieschaarste als urgente uitdagingen. Als ondernemer kamp je met beperkte groeimogelijkheden en productieverlies door energietekorten, terwijl je als overheid moeite hebt met het uitvoeren van duurzaamheidsplannen en regionale economische ontwikkeling. Samenwerking op bedrijventerreinen levert dan ook veel op! Het is essentieel om de energielevering te bevorderen en groei en leefbaarheid in de regio te faciliteren.

Als ondernemer kun je veel verduurzamingsmaatregelen individueel nemen. Maar voor een effectieve aanpak is samenwerking op het niveau van het bedrijventerrein onmisbaar. Je maakt dan verbinding met andere ondernemers, deelt kennis en goede voorbeelden,  creëert ruimte voor dialoog en bouwt zo aan een stevig samenwerkingsverband. Klinkt als een flinke klus. Hoe pak je dat aan? We zetten onze tips en tools voor je op een rij!

Ontdek de kracht van samenwerking

Bekijk de infographic en ontdek dat een intensieve samenwerking of vitale coalitie vijf voorwaarden heeft. Naast urgentie is er een breed gedragen visie op de toekomst (richting) nodig, ruimte voor vernieuwing door pioniers, rugdekking vanuit bestuurders en de benodigde middelen of menskracht. Ontdek hoe je dit samenspel tussen alle betrokken partijen organiseert:

(klik op de afbeelding om te openen)

De ins en outs van de energiehub

Een energiehub wordt vaak genoemd als oplossing. Maar hoe toekomstbestendig is dit? Lisette Sant, adviseur Duurzame Transities bij KplusV, en Rogier Pennings, partner bij ROCC, bespreken de benodigdheden voor succesvolle energiehubs vanuit hun ervaring én kennis van transitiemanagement theorieën en flexibiliteit.

Lees de inzichten
Samenwerking energiehub organiseren
We staan voor je klaar

Wij begrijpen de complexiteit van deze taak. Mocht je, na al onze tips en tools, hulp nodig hebben om zo goed mogelijk van start te gaan, dan staan we klaar om je te ondersteunen in dit proces.

Onze aanpak kenmerkt zich, doordat we:

  • de fysieke kenmerken van het bedrijventerrein, zoals ligging, energieverbruik en grondstofstromen, als belangrijk vertrekpunt nemen
  • het speelveld met alle belangen doorgronden
  • inzicht geven in de financiële, technische, juridische en organisatorische randvoorwaarden
  • helder zijn in de haalbaarheid en meetbaarheid van de plannen
  • vanuit transitiemanagement denken en de koppelkansen met andere transitieopgaven meenemen
  • samen successen vieren

In vier stappen helpen we je op weg, op een wijze die past bij jouw bedrijventerrein:

  1. We verkennen samen de huidige situatie
  2. We bouwen een vitale coalitie waarmee we tot een win-win situatie te komen
  3. We maken een plan van aanpak waarmee we jouw kansen en voorwaarden concreet maken
  4. We realiseren de eerste stappen naar een toekomstbestendig bedrijventerrein
Deel