Istock 1049120498

Zo optimaliseer je de cashflow en runway van je scale-up

20 maart 2023

Een gezonde cashflow en runway zijn van vitaal belang voor de financiƫle stabiliteit en groei van je scale-up. Het kan echter ook een behoorlijke uitdaging zijn. De groei gaat hard, waardoor benodigde investeringen en kosten voor de baten uit gaan en voorfinanciering van inkomsten zijn aan de orde van de dag. In dit artikel geeft Els van der Werf, onze C-level 'CFO voor een Dag', je tips over hoe je je cashflow optimaliseert en je runway verlengt.

Stel een cashflow-prognose op

Een cruciale stap in het bereiken van de groeistrategie en het optimaliseren van je cashflow, is het opstellen van een gedetailleerde cashflow-prognose. Dit is een schatting van de verwachte inkomsten en uitgaven van je onderneming over een bepaalde periode, meestal een jaar. Door deze prognose op te stellen, krijg je inzicht in het verloop van de cashflow, wanneer er financiering nodig is en hoe lang de runway is. Daarmee kun je tijdig (bij)sturen en zonder teveel tijdsdruk start-uo financiering organiseren. Als financiers in de gaten krijgen dat het einde van je cash dichtbij komt, verlaagt dat direct de onderhandelingspositie richting start-up financiering. Het is dus belangrijk om de prognose regelmatig bij te werken en aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Monitor en analyseer de werkelijke cashflow

Het is cruciaal om (op weekbasis) inzicht te hebben of de werkelijke liquiditeit in lijn ligt met de opgestelde prognose. Dat zal vaak niet zo zijn; het op tijd (kunnen) ingrijpen voorkomt dat je onderneming bij de uitvoering van de groeistrategie teveel onder druk komt te staan met in een uiterst geval paniekmaatregelen of een faillissement tot gevolg.

Verlaag de Burnrate

Een effectieve manier om de cashflow te optimaliseren, is door kritisch te kijken naar de maandelijkse uitgaven van je bedrijf. Welke uitgaven hebben in welke fase prioriteit en dragen bij aan de groeistrategie, dan wel het mogelijk maken van de harde groei. Kortom, geef prioriteit aan essentiƫle uitgaven en probeer onnodige kosten te vermijden.

Verhoog de inkomsten

Denk na of het mogelijk is inkomsten naar voren te halen. Bijvoorbeeld klanten vooruit laten betalen, al dan niet gestimuleerd door het verstrekken van een korting. Onder het mom "cash is king" zijn dit relevante afwegingen in deze fase van je onderneming.

Optimaliseer werkkapitaal

Optimaliseer je debiteuren positie. Het blijkt dat een actief debiteurenbeheer, waarbij op een vriendelijke manier de uitstaande debiteuren worden herinnerd de factuur te betalen, een positief effect heeft op de cashflow en op de klantbinding. Een goedkope en relatief eenvoudig te organiseren vorm van Start-up financiering.

Het beheren van de crediteurenpositie en het oprekken van de betaaltermijn met een aantal dagen, zal al een flink effect hebben op de cashflow. Ook het administratieve proces zodanig optimaliseren dat facturen sneller verstuurd worden, levert op een vrij eenvoudige manier direct liquiditeit op.

Verleng de runway door extra financiering

Een andere manier om de runway te verlengen, is uiteraard door extra start-up financiering op te halen. Het loont om te onderzoeken hoe je financieringsstructuur geoptimaliseerd kan worden. Daarbij zijn de financieringsbehoefte in de tijd, de verschillende vormen van start-up financiering en de voorwaarden en kosten van de verschillende financieringsvormen de belangrijkste elementen. Door naast de groeistrategie ook een optimale financieringsstrategie in te richten kun je je cash flow en runway aan laten sluiten bij je groeiambitie.

Wil je direct tips van een CFO voor een dag voor scale ups, neem dan contact met me op, ik denk graag alvast heel praktisch met je mee om een paar quick wins te bereiken.

CFO voor een Dag
Meer weten?
Deel